Piernik z bakaliami
Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- 100 g śliwek całych owoców Bakalland
- 100 g rodzynek Bakalland
- 70 g skórki pomarańczowej
- 50 g powideł śliwkowych
- Pół kostki masła
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier - wszystko dokładnie ubijamy. Następnie na zmianę dolewamy mleko i dosypujemy mąkę, zmieszaną z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Pamiętamy aby nie przestawać mieszać. Na samym końcu, bardzo powoli dolewamy ostudzone masło.
Całość przelewamy do formy i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrajamy na pół. Smarujemy powidłami śliwkowymi i ponownie składamy. Górę ciasta smarujemy polewą czekoladową i ozdabiamy bakaliami.