Reklama

Reklama

Piernik z dżemem

Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Choć już sam w sobie smakuje wybornie, to zyskuje, gdy dodatkowo przełożymy go dżemem.

Czas przyrządzenia: ok. 80 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 słoika dżemu
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • po szklance cukru i mleka
  • po łyżeczce cynamonu, sody oczyszczonej i kakao
  • olej
  • skórka z pomarańczy
  • orzechy
  • polewa

Sposób przygotowania:

1. Pół słoika dżemu (np. z czarnej porzeczki) przełóż do miski. Przesiej do niego mąkę. Dodaj cukier, mleko i pół szklanki oleju. Dodaj jajka, wsyp cynamon, sodę oczyszczoną i kakao. Powstałą masę ponownie starannie zmiksuj.

Reklama

2. Skórkę ze sparzonej  pomarańczy bardzo drobno pokrój. Posiekaj kilka orzechów włoskich. Przygotowane bakalie dodaj do ciasta piernikowego (możesz je wcześniej delikatnie obtoczyć w mące, aby podczas pieczenia nie opadły na dno).

3. Formę wyłóż pergaminem. Nałóż przygotowane ciasto piernikowe. Piecz ok. 50 min w temp. 180ºC. Po wystudzeniu ciasto pokrój na blaty, przełóż pozostałym dżemem. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu. Polej piernik, dowolnie ozdób.


Dowiedz się więcej na temat: piernik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje