Piernik z dżemem
Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Choć już sam w sobie smakuje wybornie, to zyskuje, gdy dodatkowo przełożymy go dżemem.
Sposób przygotowania:
1. Pół słoika dżemu (np. z czarnej porzeczki) przełóż do miski. Przesiej do niego mąkę. Dodaj cukier, mleko i pół szklanki oleju. Dodaj jajka, wsyp cynamon, sodę oczyszczoną i kakao. Powstałą masę ponownie starannie zmiksuj.
2. Skórkę ze sparzonej pomarańczy bardzo drobno pokrój. Posiekaj kilka orzechów włoskich. Przygotowane bakalie dodaj do ciasta piernikowego (możesz je wcześniej delikatnie obtoczyć w mące, aby podczas pieczenia nie opadły na dno).
3. Formę wyłóż pergaminem. Nałóż przygotowane ciasto piernikowe. Piecz ok. 50 min w temp. 180ºC. Po wystudzeniu ciasto pokrój na blaty, przełóż pozostałym dżemem. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu. Polej piernik, dowolnie ozdób.