Pieróg z kaszy gryczanej w sosie grzybowym
Ciekawy pomysł na danie z kaszy gryczanej.
- szklanka kaszy gryczanej,
- szklanka mleka,
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
- 25 dag twarogu,
- łyżka masła,
- 1 jajko, sól, pieprz, tłuszcz
Sos:
- 1 cebula,
- 4 łyżki masła,
- 50 dag mrożonych grzybów leśnych,
- sól, pieprz,
- szklanka gęstej śmietany,
- tymianek, ziele angielskie, listek laurowy
Przyrządzanie:
Mleko zagotować, zalać nim kaszę, wymieszać. Ziemniaki utłuc lub zmielić, dodać do kaszy, dołożyć twaróg i dokładnie utrzeć. Dolać stopione masło, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać. Z powstałej masy uformować wałek. Owinąć natłuszczonym pergaminem lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika 180 st. C i piec około 1/2 godziny. Przygotować sos: posiekaną cebulę podsmażyć na 2 łyżkach masła. Wyjąć łyżką cedzakową. Do tłuszczu po smażeniu dołożyć pozostałe masło, rozgrzać. Dodać rozdrobnione grzyby i dusić kilkanaście minut często mieszając. Następnie dodać cebulę, sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie i laur. Dusić razem jeszcze 3 minuty. Zalać śmietaną. Zagotować mieszając. Gotowy pieróg przełożyć na półmisek. Odkroić 2 plastry i polać je odrobiną sosu. Resztę sosu ustawić obok w sosjerce. Udekorować świeżym tymiankiem. Jako dodatek serwować buraczki zasmażane.