Pierogi leniwe
Smaczne i niedrogie.
Składniki
- 1/2 kg białego sera
- 10-15 dag ziemniaków
- 2 jajka 2 łyżki masła
- 5-6 dag mąki ziemniaczanej lub pszennej
- łyżeczka cukru
- bułka tarta łyżka masła
Przygotowanie
1 Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj, postaw na ogniu, by odparowały. Pozostaw do ostygnięcia. Zagnieć praską lub wraz z serem zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj jajka, masło, mąkę ziemniaczaną lub pszenną, cukier i kilka minut zagniataj.
2 Uformuj dłonią wałeczki o grubości 3 cm, spłaszcz płaską stroną noża. Pokrój w ukośne kawałki o szerokości 2-3 cm. Wrzucaj do osolonej wrzącej wody i gotuj 3 minuty.
3 Na patelni rozpuść masło, wymieszaj z bułką tartą. Dodaj odcedzone kluski i podsmażaj kilka minut. Podawaj z dżemem lub słodką śmietanką.