Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili
Składniki (4-5 porcji): Farsz: 2 duże cebule; 1 łyżeczka masła; 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków; 500 g białego sera; sól. chili; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka posiekanej kolendry; 1 łyżeczka miodu.
Przygotuj farsz: posiekaj cebule, zrumień je na maśle i przestudź. Ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, połącz z cebulą, przypraw do smaku solą, wymieszaj.
Zrób ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij do niego jajko, wlej trochę mleka i dodaj szczyptę soli. Wyrób, co jakiś czas dolewając pozostałe mleko. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, zawiń je w ściereczkę i odłóż na 30 minut. Stolnicę oprósz mąką. Uformuj na niej wałek z przygotowanego ciasta, odcinaj z niego plasterki o grubości 1 cm. Każdy spłaszcz dłonią, nadziej farszem i sklej.
Gotowe pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
Zmiksuj wszystkie składniki sosu, polej pierogi i od razu podawaj.
Potrawa serwowana jest przez warszawskie Między Nami - ul. Bracka 20, tel. (22) 828 54 17 Przepis pochodzi z książki "Smaki Warszawy".
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!