Reklama

Reklama

Pierogi z farszem z marchwi

Składniki: Ciasto: 35 dag mąki, duże jajko, łyżka oleju, ok. 3/4 szkl. ciepłej wody, szczypta soli; farsz: 25 dag marchewki, cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. tartego żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka, 3 łyżki masła, natka.

Marchewki oczyść, a następnie zetrzyj je na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie zeszklij ją na maśle. Do zeszklonej cebuli dodaj marchewkę, koncentrat pomidorowy i razem uduś. Następnie farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Zestaw z ognia i ostudź.

Reklama

Z podanych składników: mąki, jajka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody, zagnieć ciasto na pierogi. Następnie rozwałkuj je i za pomocą szklanki lub filiżanki powycinaj z niego kółka.

Schłodzony farsz marchewkowy wymieszaj z tartym żółtym serem. Jeśli trzeba, dopraw go ponownie do smaku. Następnie nakładaj po porcji farszu na kółka z ciasta, starannie je zlepiaj, formując zgrabne pierogi.

Zagotuj 2-3 l wody i osól ją. Pierogi wrzucaj porcjami na wrzątek, zamieszaj (do wody możesz dodać łyżeczkę oleju, aby pierogi się nie pozlepiały). Gotuj je 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, osącz.

Pierogi podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki. Możesz także serwować je z sosem, np. pomidorowym.


Dowiedz się więcej na temat: marchew | warzywa | pierogi | przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje