Pierogi z jagodami

Kto z nas nie lubi pierogów z jagodami? Można jeść je posypane cukrem, albo muśnięte łyżką śmietany.

Z jagodami są najlepsze
Z jagodami są najlepsze 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Zagotuj pół szklanki wody. Odstaw ją na chwilę, ale jeszcze bardzo gorącą zalej mąkę, mieszając ją drewnianą łyżką. Następnie dodaj kilka łyżek bardzo zimnej wody, wsyp szczyptę soli, dodaj łyżeczkę masła i zagnieć sprężyste, odrywające się od ręki ciasto na pierogi. Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut.

2. Ciasto wyjmij z miski, podziel na kilka części. Blat lub stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej każdy kawałek ciasta na bardzo cienki placek. Wykrawaj z niego szklanką krążki.

3. Jagody umyj, przejrzyj dokładnie, by nie było w nich listków. Osącz je na sitku. Na środku każdego placuszka kładź łyżkę jagód, posyp je odrobiną cukru. Placuszek składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Porcjami wkładaj pierogi do wrzącej wody. Zamieszaj bardzo ostrożnie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Gotuj na średnim ogniu. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze chwilę. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z wody, wyłóż na półmisek.

4. Śmietankę ubij, połącz z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Polej nią pierogi i udekoruj jagodami.

Przygotowanie: 75 minut

Porcja: 310 kalorii 

Zmysłowe smaki: Pierogi z truskawkami INTERIA.PL
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas