Pierogi z kapustą i grzybami
Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dla wielu to jedna z najsmaczniejszych wigilijnych potraw!
Sposób przygotowania:
1. Przyrządź farsz: grzyby przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Namocz na noc w 1/2 litra wody, następnie ugotuj do miękkości w tej samej wodzie.
2. Kapustę kiszoną przepłucz na sicie, zalej wywarem z grzybów, dodaj 1-2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut.
3. Cebule obierz, posiekaj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj posiekane grzyby, wymieszaj. Smaż chwilę, dodaj sól, pieprz i utarty jałowiec do smaku. Mieszając, odparuj i przestudź. Do farszu dodaj 2 ugotowane na twardo i posiekane jajka.
4. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj 1 jajko, pół szklanki gorącej wody oraz szczyptę soli. Zagnieć i wyrób ciasto.
5. Rozwałkuj ciasto. Szklanką wykrawaj kółka, nakładaj na nie porcje farszu i mocno sklejaj brzegi. Możesz uformować klasyczne pierogi lub duże uszka. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od czasu, gdy wypłyną.