Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pomysł na smaczne i pożywne pierogi.

Składniki
- ciasto
- mąka - 2 szklanki
- sól -1 łyżeczka
- ciepła woda - 1 szklanka
- farsz
- kasza gryczana - 100 gramów
- ser biały - 0.5 kilograma
- suszone grzyby - 100 gramów
- cebula - 1 sztuka
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- dodatkowo przyprawy - sól, pieprz
- bulion warzywny
Sposób przygotowania
Posiekaj natkę pietruszki, ser rozdrobnij, suszone grzyby pokrusz na drobne kawałki. Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj kaszę. Całość chwilę podsmaż, a następnie wlej 300 ml bulionu i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i odstaw do ostygnięcia.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z białym serem i natką pietruszki. Całość dopraw do smaku szczyptą pieprzu i soli.
Ciasto rozwałkuj do grubości około 2 mm. Szklanką wytnij kółka, na środek kółek nałóż farsz, złóż ciasto na pół i zlep brzegi.
Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj 3-4 minuty. Podawaj ze śmietaną lub obsmaż na patelni.