Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pomysł na smaczne i pożywne pierogi.
Sposób przygotowania
Posiekaj natkę pietruszki, ser rozdrobnij, suszone grzyby pokrusz na drobne kawałki. Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj kaszę. Całość chwilę podsmaż, a następnie wlej 300 ml bulionu i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i odstaw do ostygnięcia.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z białym serem i natką pietruszki. Całość dopraw do smaku szczyptą pieprzu i soli.
Ciasto rozwałkuj do grubości około 2 mm. Szklanką wytnij kółka, na środek kółek nałóż farsz, złóż ciasto na pół i zlep brzegi.
Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj 3-4 minuty. Podawaj ze śmietaną lub obsmaż na patelni.