Pierogi z soczewicą
Składniki: 30 dag mąki, ok. 1/2 szklanki ciepłej wody, sól l szklanka czerwonej soczewicy, 2 ugotowane ziemniaki, jajko, jajko na twardo, 2-3 cebule, 3 łyżki oleju, majeranek, sól, pieprz czarny i kolorowy.
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli i powoli dolewaj wodę, cały czas mieszając. Na końcu dodaj łyżkę oleju. Gęstą masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min, by ciasto "odpoczęło". Ciasto podziel na dwie porcje i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki, na środek każdego z nich nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropel oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 2-3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i układaj na talerzu.
Podawaj polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane zieleniną. Pierogi z soczewicą smakują wybornie także odsmażane następnego dnia.
Przygotowanie: 50 minut Porcja: 350 kilokalorii