Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, - 400 ml bulionu drobiowego, - cebula, - główka kapusty włoskiej, - 30 g masła, - 1/8 l bulionu warzywnego, - 2-3 łyżki oleju, - opakowanie mrożonych kulek ziemniaczanych, - 2 figi, - 6 kumkwatów, - 2 łyżki konfitury morelowej, - łyżka mąki, - 2 łyżki koniaku, - łyżka zielonego marynowanego pieprzu Przygotowanie: Pierś natrzeć w całości pieprzem, solą tylko od spodu. Ułożyć na blasze i piec w 200 st. C przez 1,5 godz. Po 30 minutach dolać 1/8 l wody i bulion drobiowy. Pierś często skrapiać powstałym sosem. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Cebulę zeszklić na maśle, dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić ok. 20 minut. Kulki ziemniaczane usmażyć na oleju. Figi pokroić na cząstki, kumkwat na plasterki. Masło roztopić na patelni i dodać konfiturę, a następnie figi i kumkwat. Smażyć 2-3 minuty na słabym ogniu. 10 minut przed końcem pieczenia pierś skropić mocno osoloną wodą i podnieść temperaturę. Pierś zdjąć. Sos zlać, zebrać tłuszcz. Sos zagotować, zagęścić mąką rozrobioną w 2-3 łyżkach wody. Doprawić solą i pieprzem, wlać koniak, dodać zielony pieprz. Pierś pokroić, serwować z kulkami ziemniaczanymi, kapustą i owocami. Można dekorować zieloną pietruszką. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 3360 kJ/803 kcal