Piersi kacze na słodko
Piersi kacze na słodko to zaskakujący i prosty pomysł na obiad. Choć kaczka to dość wymagające mięso, z tym przepisem poradzą sobie nawet mniej zaawansowani adepci sztuki kulinarnej. Piersi kacze na słodko mogą przypaść ci bardzo do gustu - z pewnością warto spróbować ich choć raz w życiu!
Piersi kacze na słodko - przygotowanie
Skórę piersi kaczki natnij w kratkę, nie przecinaj mięsa. Natrzyj przyprawami. Obłóż rozmarynem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Chłodź 2 godziny.
Piersi smaż na oleju 8 min na stronie ze skórą i 3 min na drugiej stronie. Wstaw na 4 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
W międzyczasie przygotuj sos. Wino, przyprawy i wiśnie podduś. Dodaj miód, masło i czekoladę, mieszając, stop. Dodaj tłuszcz ze smażenia kaczki, przypraw. Kaczkę podaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.
Dla fanów drobiu mamy też inne przepisy:
Zobacz także: