Reklama

Reklama

Piersi kacze na słodko

Piersi kacze na słodko to zaskakujący i prosty pomysł na obiad. Choć kaczka to dość wymagające mięso, z tym przepisem poradzą sobie nawet mniej zaawansowani adepci sztuki kulinarnej. Piersi kacze na słodko mogą przypaść ci bardzo do gustu - z pewnością warto spróbować ich choć raz w życiu!

Składniki

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki jałowca
  • olej

Składniki na sos

  • 150 ml słodkiego czerwonego wina
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • po 2 łyżki miodu i masła
  • 2 gwiazdki anyżu
  • laska cynamonu
  • 1/4 startej skórki pomarańczy
  • 3 łyżki mrożonych wiśni


Piersi kacze na słodko - przygotowanie

Skórę piersi kaczki natnij w kratkę, nie przecinaj mięsa. Natrzyj przyprawami. Obłóż rozmarynem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Chłodź 2 godziny.

Piersi smaż na oleju 8 min na stronie ze skórą i 3 min na drugiej stronie. Wstaw na 4 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

W międzyczasie przygotuj sos. Wino, przyprawy i wiśnie podduś. Dodaj miód, masło i czekoladę, mieszając, stop. Dodaj tłuszcz ze smażenia kaczki, przypraw. Kaczkę podaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.


Dla fanów drobiu mamy też inne przepisy:

Reklama

Warzywa i kurczak w curry

Soczyste udka z kurczaka

Prosty kurczak

Zobacz także:





Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy