Pierzga pszczela. Zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Pierzga pszczela, choć jest o wiele mniej popularna od miodu, również zasługuje na uwagę. Ma wiele cennych witamin i minerałów wpływających pozytywnie na organizm. Spożywanie tego produktu wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i polepsza wzrok. Pierzga oddziałuje również na układ nerwowy i poprawę samopoczucia. Ponadto produkt ten oczyszcza i pomaga pozbyć się szkodliwych toksyn. Dlaczego warto jeść pierzgę pszczelą? Jak ją stosować? Dowiesz się z tego artykułu.

Pierzga pszczela wspiera pracę serca i zmniejsza poziom złego cholesterolu
Pierzga pszczela wspiera pracę serca i zmniejsza poziom złego cholesterolu 123RF/PICSEL

  • Pierzga pszczela produkowana jest w ulu i stanowi ważne źródło pożywienia dla owadów.
  • Produkt ten pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, dlatego warto go pić w okresie jesienno-zimowym.
  • Zawarte w pierzdze witaminy z grupy B i magnez, pomagają poprawić samopoczucie i koncentrację.

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela to naturalny produkt wyrabiany w ulu przez te pożyteczne owady. To ciemnobrązowa substancja, która jest połączeniem miodu, śliny pszczół oraz pyłku kwiatowego. Swoim wyglądem przypomina grudki o nieregularnym kształcie i jest pożywieniem dla mieszkańców ula. Mieszanka zostaje umieszczana w plastrach miodu, gdzie przechodzi proces fermentacji. Dzięki temu pierzga pszczela staje się cennym źródłem witamin i minerałów. By pozyskiwanie jej było opłacalne, ważna jest dobra kondycja pszczół. To sprawia, że pozyskiwanie tego produktu jest o wiele bardziej wydajne.

Jakie ma właściwości zdrowotne?

Pierzga w swoim składzie zawiera cenną witaminę C, która wzmacnia odporność
Pierzga w swoim składzie zawiera cenną witaminę C, która wzmacnia odporność123RF/PICSEL

O zaletach tego produktu można mówić wiele, gdyż pierzga pszczela to samo zdrowie. Dzięki sporej zawartości witaminy A pierzga korzystnie wpływa na wzrok. Nie tylko polepsza się pole widzenia, ale też ostrość. Pierzga zawiera też białko, które jest substancją regulującą układ trawienia. Natomiast bakterie probiotyczne stymulują pracę jelit i wpływają na regularność wypróżnień. Częste picie tego specyfiku pomaga pozbyć się toksycznych substancji z organizmu i działa oczyszczająco.

Wpływ na samopoczucie

Szczególnie w okresie jesienno-zimowym narażeni jesteśmy na spadek formy i pogorszenie nastroju. Systematyczne picie pierzgi pszczelej wzmocni układ nerwowy i poprawi koncentrację. Sprawia to duża zawartość witamin z grupy B, a także magnezu. Substancje te odpowiadają za stymulację mózgu, przyczyniając się do wzrostu endorfin. To hormony odpowiedzialne za poprawę samopoczucia i jakości życia. Odpowiednie dawki pierzgi pozwalają też na pozbycie się chronicznego zmęczenia. To bardzo dokuczliwy objaw, który źle wpływa na jakość pracy i codziennego funkcjonowania.

Wsparcie w walce z przeziębieniem

Pierzga pomaga zmniejszyć dokuczliwe objawy przeziębienia
Pierzga pomaga zmniejszyć dokuczliwe objawy przeziębienia123RF/PICSEL

Regularne spożywanie tego specyfiku zaleca się w okresie większej ilość zachorowalności na grypę czy infekcje bakteryjne. To dzięki zawartości witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza stany zapalne. W tym przypadku niebagatelną rolę odgrywa też cynk, który ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działanie tego składnika zapobiega rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów. Cynk jest szczególnie pomocny w przypadku infekcji górnych dróg oddechowy. Jego suplementacja zmniejsza uciążliwe objawy choroby, takie jak katar czy kaszel.

Wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego

Kolejną ważną cechą pierzgi pszczelej jest wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych. Regularne picie pierzgi pszczelej zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy czy zawału. Produkt ten jest cennym źródłem potasu, który reguluje skurcze mięśnia sercowego i ciśnienie tętnicze. Ponadto specyfik ten obniża poziom złego cholesterolu, który zwiększa prawdopodobieństwo udaru mózgu. Drugim ważnym składnikiem jest żelazo: jego niedobory mogą skutkować wystąpieniem anemii. Pierwiastek odpowiada za utrzymanie dobrego poziomu hemoglobiny we krwi. Rolą tej cząstki białka jest transport tlenu do poszczególnych tkanek w organizmie. Wpływa ona też na utrzymanie odpowiednego kształtu czerownych krwinek.

Jak przygotować napar z pierzgi pszczelej?

Dorosła osoba powinna dziennie spożywać 30-40 gramów pierzgi pszczelej. Produkt ten najlepiej spożywać na przykład w formie naparu. Wystarczy, że łyżkę pierzgi zalejesz wodą i przykryjesz spodkiem. Specyfik odstaw na noc w suche miejsce, by uzyskać jak najlepsze właściwości zdrowotne. Otrzymany napój pij o poranku na czczo, możesz go też wymieszać z letnią herbatą lub miodem z wodą.

„Zdrowie na widelcu”: Zły cholesterol. Gdzie jest go najwięcej?Polsat Cafe

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas