Pietruszkowe orzeźwienie. Intensywnie zielona i smakowita lemoniada

Najmłodsi domownicy unikają jej jak ognia, a starsi próbują przemycić w posiłkach. Świeża natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa. W połączeniu z wodą i kilkoma składnikami doskonale ugasi pragnienie, a przy okazji zadba o naturalną odporność i prawidłową pracę organizmu. Jak szybko przygotować ją w domu? Podpowiadamy.

Lemoniada pietruszkowa przyniesie ulgę nawet w największe upały
Lemoniada pietruszkowa przyniesie ulgę nawet w największe upały123RF/PICSEL

Lemoniada pietruszkowa

Pietruszka to jeden z popularniejszych dodatków do wielu potraw. Choć dzieci niekoniecznie za nią przepadają, dorośli chętnie posypują nią kanapki, ugotowane ziemniaki oraz sałatki pełne warzyw. Ziele ma nam całkiem sporo do zaoferowania. W składzie pietruszki znajdziemy przede wszystkim:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • chlorofil.

Ciekawym patentem na wykorzystanie świeżej natki pietruszki będzie przygotowanie z niej lemoniady.

Składniki na lemoniadę z pietruszki

Do lemoniady pietruszkowej warto dodać również cytrynę
Do lemoniady pietruszkowej warto dodać również cytrynę 123RF/PICSEL
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 cytryny
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 litr zimnej wody
  • kilka kostek lody

Jak zrobić napój z pietruszki?

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia oraz osuszenia pietruszki. Kilka gałązek możemy odłożyć na później, przydadzą się do ozdoby.
  2. Resztę natki dokładnie siekamy i przekładamy do czystego dzbanka. Dwie cytryny sparzamy we wrzątku i obieramy je ze skórki.
  3. Z tak przygotowanych owoców wyciskamy sok, a ich pozostałości wrzucamy do pietruszki. Dodajemy 3-4 łyżki miodu do dzbanka i wlewamy trochę wody.
  4. W kolejnym kroku całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Jeśli chcemy uzyskać klarowny napój, możemy przecedzić go przez sito.
  5. Do dzbanka dolewamy resztę wody, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  6. Zielona lemoniada pietruszkowa najlepiej smakuje porządnie schłodzona i podana z plasterkiem cytryny. Smacznego!
Purée z pietruszki - jak je zrobić?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas