Pij codziennie. Pomoże zapobiec kamieniom nerkowym, pobudzi trawienie

Woda brzozowa znana jest od stuleci ze swoich właściwości zdrowotnych. Stosowana jest w medycynie naturalnej i pomaga w wielu dolegliwościach. Jest ceniona przez osoby zmagające się z bólem stawów czy mających problemy z nadmierną potliwością. Jakie właściwości ma woda z brzozy? Wyjaśniamy.

Sok z brzozy to samo zdrowie
Sok z brzozy to samo zdrowie123RF/PICSEL

  • Sok z brzozy jest idealny dla osób zmagających się z chorymi stawami czy trądzikiem.
  • Zawarte w soku brzozowym antyoksydanty oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników.
  • Specyfik ma działanie moczopędne i usprawnia pracę nerek.

Czemu warto pić wodę brzozową?

Woda brzozowa jest napojem, który powstaje poprzez pozyskiwanie soku z brzozy i poddawanie go procesowi oczyszczania. W swoim składzie zawiera wiele cennych składników, które są przydatne w niwelowaniu objawów chorób reumatycznych czy w walce z nadmierną potliwością. Oprócz tego woda brzozowa pomaga w:

  • oczyszczaniu organizmu: to naturalne źródło detoksykacji dla organizmu. Pomaga w usuwaniu toksyn i nadmiaru płynów z organizmu poprzez stymulację procesów filtracji w nerkach. Ma też działanie moczopędne, dzięki czemu niweluje odkładanie się złogów czy kamieni moczowych,
  • wspomaganiu układu pokarmowego: specyfik ma łagodne właściwości przeczyszczające, które poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Zmniejsza też ryzyko rozwoju wrzodów żołądka, które są niebezpieczne dla zdrowia,
  • poprawie kondycji skóry: przeciwutleniacze zawarte w wodzie brzozowej, mają właściwości przeciwzapalne i przyspieszają regenerację skóry. Specyfik jest też składnikiem wielu kosmetyków, gdyż łagodzi podrażnienia powstałe w czasie depilacji czy golenia. Sok z brzozy ma też działanie nawilżające skórę.

Jak powstaje sok z brzozy?

Sok brzozowy jest pozyskiwany poprzez wiercenie otworów w pniu brzozy i zbieranie naturalnie wypływającej cieczy. Proces ten odbywa się wczesną wiosną, zwykle w okresie, gdy temperatura jest powyżej zera, a drzewa zaczynają wchodzić w fazę wzrostu.

Sok z brzozy ma wiele zdrowotnych właściwości
Sok z brzozy ma wiele zdrowotnych właściwości 123RF/PICSEL

 Proces pozyskiwania soku z brzozy wygląda następująco:

  1. Wybiera się zdrowe i dobrze rozwinięte drzewa brzozowe. Ważne jest, aby drzewo było wystarczająco dojrzałe.
  2. W pniu brzozy wierci się niewielki otwór, zwykle o średnicy około 5-10 mm. Może to być wykonywane ręcznie lub za pomocą specjalnych narzędzi.
  3. Z otworu zaczyna wypływać sok brzozowy: ma lekko słodki smak i przezroczysty lub lekko mleczny kolor. Kapanie soku może trwać od kilku godzin do kilku dni, w zależności od warunków pogodowych i reakcji drzewa na zabieg.
  4. Sok jest zbierany za pomocą specjalnych naczyń: np. plastikowych pojemników. Ważne jest, aby zachować higienę i czystość podczas zbierania soku.

Zebrana woda może być następnie przefiltrowana i poddana procesowi pasteryzacji w celu przedłużenia trwałości. W wyniku tego zabiegu powstaje syrop z brzozy, który nadaje się do przechowywania przez dłuższy czas.

Warto zaznaczyć, że proces pozyskiwania soku z brzozy jest dla drzewa obciążeniem. Powinno mieć czas na regenerację przed kolejnym sezonem zbiorów specyfiku. Zazwyczaj stosuje się zasadę ograniczenia liczby otworów na jednym drzewie w jednym sezonie. Po sezonie można zbierać również liście brzozy, które wykorzystuje się do przygotowania z nich naparu. Mają też wiele zalet i pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Brzozowe liście zbiera się najpóźniej w maju, ale można przechowywać je w suszonej formie. Młode okazy nie są zanieczyszczone i są najbardziej zasobne w składniki odżywcze.

Jak dawkować sok brzozowy?

Dawkowanie soku brzozowego powinno być regularne, na dobę powinno być to około 150 mililitrów. Dzięki temu zauważysz zadowalające efekty, które pozytywnie wpłyną na zdrowie i kondycję organizmu. Cała kuracja powinna trwać około dwóch-trzech tygodni. Pamiętaj jednak, że napój ma spore ilości cukru. Dlatego, jeśli cierpisz np. na cukrzycę, skonsultuj się najpierw z lekarzem prowadzącym. Jeśli natomiast kupujesz gotowy produkt ze sklepu, zwróć uwagę na informacje podane na etykiecie.

Zobacz:

„Ewa gotuje” SerwatczankaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas