Spraw, by awokado nie ciemniało. Wykorzystaj sprawdzony sposób pań domu
Pociemniałe awokado nie zachęca do jego spożycia. Jednak jeśli leży zbyt długo na kuchennym blacie, jego smak i wygląd zmieniają się. Dlatego też wykorzystaj owoc od razu lub wypróbuj sprawdzony trik. Tak przedłużysz nieco przydatność awokado, które nadaje smak wielu daniom.
Spis treści:
Czemu warto jeść awokado?
Awokado to owoc o jajowatym kształcie, które ma zielony kolor. Dojrzały owoc w środku ma kremowy odcień i maślany smak. W samym środku znajduje się okrągła pestka, którą należy wyciągnąć przed spożyciem. Spożywanie awokado zaleca się osobom przebywającym na diecie, ze względu na spore ilości błonnika. Składnik pomaga w uniknięciu podjadania między posiłkami, gdyż daje uczucie sytości. Dodatkowo stymuluję pracę jelit, dzięki czemu wypróżnienia są regularniejsze. Owoc powinien znaleźć się też w jadłospisie ciężarnych pań. To dzięki kwasowi foliowemu, który zapewnia prawidłowy rozwój cewy nerwowej płodu.
Co zrobić, by awokado nie ciemniało?
Jeśli chcesz, by twoje awokado nadawało się do spożycia nieco dłużej, wykonaj sprawdzony trik. Wystarczy, że z wnętrza usuniesz pestkę, a następnie skropisz wnętrze owocu sokiem z cytryny lub limonki. Przetnij awokado na pół i do jego środka wyciśnij odrobinę soku z wybranego cytrusa. Pamiętaj, by rozprowadzić go równomiernie, a potem położyć okaz np. na ręczniku papierowym. Najlepiej przechowywać awokado w lodówce, by opóźnić proces jego przegnicia o kilka dni.
Pasta z awokado na kanapki - przepis
Awokado można jeść w wersji solo, ale świetnie smakuje również jako dodatek do sałatek. Owoc powszechnie stosowany jest w kuchni meksykańskiej. Dodaje się go do wytrawnych przekąsek i mięsa. Wyśmienicie smakuje pasta z awokado, którą wykonasz w kilka minut.
Składniki:
- dwa dojrzałe awokado,
- pół cebuli, drobno posiekanej,
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- łyżka soku z limonki,
- łyżka posiekanej kolendry,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie wyjmij miąższ łyżką i umieścić go w misce.
- Dodaj do miski drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Wyciśnij sok z limonki oraz dodaj sól i pieprz do smaku.
- Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem lub blenderem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Dodaj posiekaną kolendrę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smacznego!
Pasta z awokado doskonale smakuje podana na kanapkach, jako dip do warzyw lub do mięsa.
Zobacz: