Pij go na czczo, a zapomnisz o chorobach. Zobacz, jakie właściwości ma sok z marchwi!

Sok z marchwi to prawdziwa bomba witaminowa.
Sok z marchwi to prawdziwa bomba witaminowa.123RF/PICSEL

Czy sok z marchwi można pić codziennie?

  • Dorośli - 2 szklanki dziennie
  • Dzieci powyżej 7 roku życia - 1 szklanka dziennie (250 ml)
  • Dzieci od 4 do 6 lat - 170 ml soku z marchwi dziennie

Kiedy pić sok z marchwi?

Koktajl z marchwi ujędrni skórę
Koktajl z marchwi ujędrni skórę123RF/PICSEL

Sok z marchwi - właściwości

Zobacz również:

    • Sok z marchwi a zaparcia - włókno pokarmowe marchwi pomaga regulować trawienie, a także likwiduje niestrawności oraz zapobiega zaparciom. Najlepszym sposobem będzie wyciśnięcie soku z marchwi w sokowirówce i dodanie do szklanki kropli oleju lnianego albo kropli oliwy z oliwek.
    • Sok z marchwi a jelita - sok z marchwi zawiera związki siarkowe o zbiorczej nazwie bifidus, które wspierają rozwój bakterii dobroczynnych dla mikroflory bakteryjnej. Dodatkowo sok oczyszcza jelita z substancji toksycznych i wspomaga odpowiednie wchłanianie się składników odżywczych. Co więcej, sok z marchwi chroni śluzówkę i reguluje jej pracę oraz odkaża końcową partię układu trawiennego. Powoduje to, że picie soku zapobiega pojawianiu się takich chorób jak: choroba Crohna, uchyłkowość, celiakia, wrzody, a nawet rak jelita grubego.
    • Sok z marchwi a wątroba - marchew pobudza organizm i pomaga usunąć z niego toksyny, dzięki czemu ułatwia funkcjonowanie wątroby, poprzez regularne jej oczyszczanie i ochronę przed niebezpiecznymi toksynami, wywołującymi różne choroby. Sok z marchwi pomocny jest podczas leczenia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).
    • Sok z marchwi a serce - picie soku pozwala także chronić układ sercowo-naczyniowy poprzez zwiększenie całkowitego poziomu przeciwutleniaczy i zmniejszenie peroksydacji lipidów. Sok z marchwi zawiera witaminę A, która nie tylko zapobiega pogrubieniu ścian komory i związanemu ze stresem uszkodzeniu serca, ale i reguluje krzepnięcie krwi.
    • Sok z marchwi a oczy - duża ilość beta-karotenu oraz witaminy A zawarta w soku z marchwi, poprawia zdrowie oczu i chroni wzrok przed zwyrodnieniami plamki żółtej i przed zaćmą.

    Sok z marchwi - recepta na piękną skórę

    Co jest ważne przy przygotowywaniu soku z marchwi?

    1. Marchew powinna być kupowana tylko w sprawdzonym źródle. Dzięki temu unikniesz nadmiaru chemicznych substancji, które stosuje się przy produkcji. Nie kupuj również mytej wcześniej marchwi, ponieważ najlepsza będzie ta lekko pokryta naturalnym gruntem, w którym rosła, co będzie świadczyć o jej naturalności.
    2. Jeśli kupisz marchew w sprawdzonym źródle, to nie obieraj jej ze skóry przed wyciśnięciem, ponieważ zawiera ona wiele ważnych składników odżywczych. Pamiętaj jednak o starannym wymyciu warzywa przed robieniem soku z marchwi.
    3.  Do wyciskania soku z marchwi najlepiej użyć wolnoobrotowej wyciskarki. Jest to zalecane, ponieważ szybkoobrotowe sokowirówki mocnym ścieraniem niszczą zawarte w marchwi enzymy. 
    4. Sok z marchwi najlepiej wypić od razu po wyciśnięciu go. Dzięki temu uzyskasz pełnię składników odżywczych, które z upływem czasu się ulatniają.
    5. Jeśli nie możesz spożyć soku od razu, musisz wiedzieć, jak odpowiednio go przechowywać. Sok z marchwi należy przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce do 2 dni. Drugim sposobem jest przelanie go do pojemników, które należy maksymalnie wypełnić i odłożyć w chłodnym miejscu.
    Sok z marchwi warto robić samemu w domu.
    Sok z marchwi warto robić samemu w domu.123RF/PICSEL

    Sok z marchwi - nie dla wszystkich

    Zobacz również:

    "Na zdrowie": Marchewka chroni przed groźnymi chorobamiPOLSAT GOInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?