Pijane tartaletki
Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków.
Składniki na 6 porcji:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 40 dag śliwek
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki słodkiego wina lub wiśniówki
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki masła i 3-4 łyżki bułki tartej do wysypania foremek
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków. Foremki wysmaruj masłem, wysyp cienką warstwą bułki, wyłóż ciastem. Piecz 5 minut w 190ºC. Wyjmij z piekarnika.
2. Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na połówki. Wino mocno podgrzej ze skórką pomarańczową. Wrzuć śliwki, duś około 5 minut. Owoce wyjmij z zalewy, dobrze osącz i zostaw do przestudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą, jasną masę. Na końcu delikatnie wymieszaj z mąką.
3. Śliwki rozłóż na podpieczonych spodach. Dociśnij i zalej masą żółtkową. Piecz w 190ºC przez 8 minut, by masa się ścięła. Odczekaj 15-20 minut, nim wyjmiesz tartaletki z foremek.
A z resztek... powstałych po wycięciu kółek, wytnij podłużne paluszki. Posyp cukrem i upiecz!
Czas przygotowania: ok. 55 minut