Pikantna zapiekanka z ziemniaków
Z kiełbasą i kukurydzą.
Składniki:
- 200 g mrożonego groszku
- 1 kg ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka chili
- Puszka pomidorów (850 ml)
- Sól
- 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (425 ml)
- 250 g kiełbasy parówkowej
- 150 g sera gouda
- Chili do dekoracji
Przygotowanie:
Groszek rozmrozić. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju. Oprószyć cukrem i chili, przesmażyć. Wlać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Gotować 15 minut. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać, pokroić na mniejsze części. W żaroodpornej formie umieścić sos pomidorowy, ziemniaki, pokrojona w półplasterki kiełbasę, groszek i osączoną kukurydzę. Posypać startym serem. Zapiekać 20-25 minut. Dekorować pokrojonymi w krążki chili.