​Pikantna zapiekanka z ziemniaków

Z kiełbasą i kukurydzą.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka chili
  • Puszka pomidorów (850 ml)
  • Sól
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (425 ml)
  • 250 g kiełbasy parówkowej
  • 150 g sera gouda
  • Chili do dekoracji

Przygotowanie:

Groszek rozmrozić. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju. Oprószyć cukrem i chili, przesmażyć. Wlać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Gotować 15 minut. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, obrać, pokroić na mniejsze części. W żaroodpornej formie umieścić sos pomidorowy, ziemniaki, pokrojona w półplasterki kiełbasę, groszek i osączoną kukurydzę. Posypać startym serem. Zapiekać 20-25 minut. Dekorować pokrojonymi w krążki chili.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas