Pikantne chłopskie szaszłyki
Oryginalny pomysł na danie z młodych ziemniaków. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Świetnie sprawdzi się w roli obiadu lub ciepłej i sycącej kolacji.
Sposób przygotowania:
1. Oliwę z oliwek wymieszaj z obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, mieloną papryką, oregano oraz kurkumą. Odstaw na 1 godzinę.
2. Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj pod zimną bieżącą wodą. Zagotuj wodę z przekrojoną papryczką, nieobranymi ząbkami czosnku, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Posól 1/2 łyżeczki soli. Do gotującej się wody włóż ziemniaki i gotuj pod przykryciem, aż lekko zmiękną. Odcedź je i pokrój w plasterki (bez obierania). Boczek pokrój na równe kawałki i podsmaż na suchej patelni.
3. Cztery drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie - dzięki temu nie wyciągną wilgoci z ziemniaków i mięsa podczas pieczenia. Ponabijaj na nie na zmianę plasterki ziemniaków i boczku.
4. Szaszłyczki posmaruj przygotowaną oliwą z dodatkami i ułóż na kratce z piekarnika. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. Podawaj np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.