Reklama

Reklama

Pikantne curry z ciecierzycy z dynią

Dla wszystkich kulinarnych pasjonatów!

Składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 200 g obranej dyni
  • 200 g świeżego ananasa
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 świeża, czerwona papryka
  • 1 świeża, żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • kilka nasion gorczycy
  • 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę należy namoczyć w wodzie kilka godzin wcześniej. Jak to zrobić? Włóż porcję do garnka i zalej zimną wodą - woda powinna przykryć nasiona 7-8 centymetrową warstwą. 

2. Zmiksuj ciecierzycę razem z wodą, w której się moczyła. Posól. 

3. Ciecierzycę gotuj do tzw. miękkości. (W Termorobocie PSC-10 marki Sam Cook ustaw następujące parametry: czas 1,5 godziny, temperatura 100ºC, prędkość 1.) Kiedy będzie gotowa, przełóż ją do innego naczynia. 

4. Czas na przygotowanie kolejnych składników. Paprykę umyj i oczyść z nasion. Pokrój na drobne kawałki.  

Reklama

5. Cebulę, imbir i czosnek obierz a następnie zmiksuj. 

6. Obierz ananasa i wytnij jego rdzeń. Pokrój w kostkę. 

7. Dynię również pokrój w kostkę. Dodasz ją pod sam koniec! 

8. Wszystkie składniki włóż do miksera i dodaj przecier pomidorowy z przyprawami. Miksuj.  

9. Łopatką zbierz masę ze ścianek naczynia. Do sosu dodaj dynię, którą wcześniej pokroiłeś w kostkę i ciecierzycę. Lekko zamieszaj. 10. Całość gotuj przez 20 minut w temperaturze 100 st. C. 11. Voila! Gotowe.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy