Pikantne curry z ciecierzycy z dynią
Dla wszystkich kulinarnych pasjonatów!
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę należy namoczyć w wodzie kilka godzin wcześniej. Jak to zrobić? Włóż porcję do garnka i zalej zimną wodą - woda powinna przykryć nasiona 7-8 centymetrową warstwą.
2. Zmiksuj ciecierzycę razem z wodą, w której się moczyła. Posól.
3. Ciecierzycę gotuj do tzw. miękkości. (W Termorobocie PSC-10 marki Sam Cook ustaw następujące parametry: czas 1,5 godziny, temperatura 100ºC, prędkość 1.) Kiedy będzie gotowa, przełóż ją do innego naczynia.
4. Czas na przygotowanie kolejnych składników. Paprykę umyj i oczyść z nasion. Pokrój na drobne kawałki.
5. Cebulę, imbir i czosnek obierz a następnie zmiksuj.
6. Obierz ananasa i wytnij jego rdzeń. Pokrój w kostkę.
7. Dynię również pokrój w kostkę. Dodasz ją pod sam koniec!
8. Wszystkie składniki włóż do miksera i dodaj przecier pomidorowy z przyprawami. Miksuj.
9. Łopatką zbierz masę ze ścianek naczynia. Do sosu dodaj dynię, którą wcześniej pokroiłeś w kostkę i ciecierzycę. Lekko zamieszaj. 10. Całość gotuj przez 20 minut w temperaturze 100 st. C. 11. Voila! Gotowe.