Składniki na 4 słoiczki (po 125-150 ml): - 100 g orzechów laskowych, - 200 g zielonej pietruszki, - 3 ząbki czosnku, - 100 g parmezanu w kawałku, - 250-300 ml oliwy z oliwek, - 1 papryczka chilli, - cytryna, - sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni bez tłuszczu uprażyć orzechy laskowe, zdjąć, odstawić do ostygnięcia. Z łodyżek pietruszki oberwać listki. Czosnek obrać, parmezan pokroić na duże kawałki. Pietruszkę, orzechy, czosnek i parmezam włożyć do blendera i zmiksować. Stopniowo dolewać oliwę (200-250 ml). Chilli pokroić w cienkie krążki, wyjąć pestki. Otrzeć skórkę z połowy cytryny. Chilli i skórkę cytrynową wmieszać do pesto, doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Nakładać do słoiczków. Do każdego słoiczka wlać na wierzch trochę oliwy i zakręcić. W ciemnym i chłodnym miejscu wytrzyma co najmniej tydzień. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal