Pikantne pulpeciki
Dla miłośników nieco ostrzejszych i wyrazistych w smaku potraw.

Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 papryki ostrej w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- 1 łyżka maki pszennej
- pomidory krojone z puszki
- 1 papryczka chilli
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekaną natkę i bułkę tartą, wymieszać. Uformować małe kuleczki a następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej.
1 puszkę pomidorów, papryczkę chilli i koncentratem rozdrobnić w blenderze, doprawić solą i wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 40 minut.