Reklama

Reklama

Pikantny tort z naleśników

Pomysłowa i pożywna kolacja.


Reklama

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • Sól
  • 150g + 1 łyżka maki
  • 1 cebula
  • Pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • Opakowanie krojonych pomidorów (500 ml)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Pieprz
  • Szczypta cukru
  • 200 g gotowanej szynki
  • 200 g sera gouda

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Mleko szczyptę soli, żółtko i 150 g mąki wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 10 minut. Białka ubić i wmieszać do ciasta.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, oprószyć łyżką mąki. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować 5 minut, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać pokrojoną pietruszkę.

 Na rozgrzanym oleju usmażyć 4 naleśniki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć naleśnik nałożyć ¼ sosu, 1/3 pokrojonej w paski szynki i ¼ tartego sera. W ten sposób układac kolejne warstwy. Zapiekać 20-30 minut w 200 st. C. dekorować pietruszką

Dowiedz się więcej na temat: Pikantny tort z naleśników

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje