Pikantny tort z naleśników
Pomysłowa i pożywna kolacja.
Składniki:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- Sól
- 150g + 1 łyżka maki
- 1 cebula
- Pół pęczka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- Opakowanie krojonych pomidorów (500 ml)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Pieprz
- Szczypta cukru
- 200 g gotowanej szynki
- 200 g sera gouda
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Mleko szczyptę soli, żółtko i 150 g mąki wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 10 minut. Białka ubić i wmieszać do ciasta.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, oprószyć łyżką mąki. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować 5 minut, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać pokrojoną pietruszkę.
Na rozgrzanym oleju usmażyć 4 naleśniki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć naleśnik nałożyć ¼ sosu, 1/3 pokrojonej w paski szynki i ¼ tartego sera. W ten sposób układac kolejne warstwy. Zapiekać 20-30 minut w 200 st. C. dekorować pietruszką