Pikle kaukaskie
Pyszny dodatek do mięs i sałatek.

Składniki:
- 1 kg białej kapusty, - po 25 dag marchewki i małych czerwonych buraków, - 25 dag winnych jabłek, - 25 dag ostrej zielonej papryki, - 25 dag zielonych pomidorów, - 25 dag cebuli, - duża główka czosnku, - po pęczku mięty, kolendry i pietruszki, - sok z cytryny, - 2,5 szklanki octu winnego, - szklanka wody, - 2-3 liście laurowe, - po 3-4 ziarenka ziela ang. i pieprzu, - 1 łyżeczka cukru, sol
Przygotowanie:
Wyszorowane buraki obgotować we wrzątku (3-4 minuty), wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, obrać, pokroić w słupki. Zielone pomidory też zblanszować, wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, pokroić w plasterki. kapustę poszatkować, zasypać solą, po godzinie dokładnie odcisnąć. obraną marchewkę pokroić w gwiazdki, a cebule - w krążki. Paprykę pokroić w paski, obrane jabłka w słupki. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Czosnek i zieleninę drobno posiekać. Warzywa układać warstwami w kamiennym garnku, przesypując czosnkiem i zielenina. Wodę zagotować z przyprawami, dodać łyżeczkę soli, cukier i ocet, zagotować. Przestudzić, przecedzić, zalać warzywa. Przykryć, zostawić na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie owinąć pergaminem, wynieść w chłodne miejsce. Po 6-7 dniach przełożyć do słoiczków, zapasteryzować.