Pikle kaukaskie
Pyszny dodatek do mięs i sałatek.
- 1 kg białej kapusty,
- po 25 dag marchewki i małych czerwonych buraków,
- 25 dag winnych jabłek,
- 25 dag ostrej zielonej papryki,
- 25 dag zielonych pomidorów,
- 25 dag cebuli,
- duża główka czosnku,
- po pęczku mięty, kolendry i pietruszki,
- sok z cytryny,
- 2,5 szklanki octu winnego,
- szklanka wody,
- 2-3 liście laurowe,
- po 3-4 ziarenka ziela ang. i pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru, sol
Przygotowanie:
Wyszorowane buraki obgotować we wrzątku (3-4 minuty), wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, obrać, pokroić w słupki. Zielone pomidory też zblanszować, wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, pokroić w plasterki. kapustę poszatkować, zasypać solą, po godzinie dokładnie odcisnąć. obraną marchewkę pokroić w gwiazdki, a cebule - w krążki. Paprykę pokroić w paski, obrane jabłka w słupki. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Czosnek i zieleninę drobno posiekać. Warzywa układać warstwami w kamiennym garnku, przesypując czosnkiem i zielenina. Wodę zagotować z przyprawami, dodać łyżeczkę soli, cukier i ocet, zagotować. Przestudzić, przecedzić, zalać warzywa. Przykryć, zostawić na kilka dni w temp. pokojowej, a następnie owinąć pergaminem, wynieść w chłodne miejsce. Po 6-7 dniach przełożyć do słoiczków, zapasteryzować.