Reklama

Reklama

Pizza brokułowa z cukinią

Wiosenny smak!

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 100-120 ml ciepłego mleka
  • 1/2 op. (3,5 g) suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cukinia
  • 4 pomidorki
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 20 dag brokułów
  • 150 ml ostrego keczupu
  • 20 dag startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • bazylia do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:1. Mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw na 10 minut. Potem zaczyn utrzyj z mąką i szczyptą soli. Dolej oliwę. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je i odstaw na 45 minut. Pomidory umyj, pokrój na połówki albo na cząstki. Cebulę obierz, posiekaj. Cukinię opłucz, potnij w plasterki. Brokuły podziel na małe różyczki, obgotuj w posolonej wodzie, odcedź. Paprykę rozetnij, oczyść z pestek, strąk pokrój w paseczki.2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Uformuj duży owalny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Placek posmaruj keczupem. Rozłóż na nim pokrojone warzywa. Posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 25 minut. Gotową pizzę udekoruj listkami bazylii.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje