Pizza Margherita

Przygotuj pyszną pizzę w domu!


Reklama

 Składniki na 2 sztuki:

  • 200 g mąki
  • szczypta cukru
  • sól
  • 12 g drożdży
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • puszka (425 ml) pomidorów
  • czarny pieprz, słodka papryka
  • 3 pomidory
  • 250 g mozzarelli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 50 g tartego parmezanu
  • pół pęczka bazylii
  • mąka do podsypywania
 

Wymieszać mąkę, cukier i ½ łyżeczki soli. Drożdże rozpuścić w 125  ml cieplej wody i wlać do mąki wraz z 2 łyżkami oliwy. Wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce na ok. 50 minut. Pomidory wlać na sito i osączyć, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Pomidory i mozzarellę pokroić w cienkie plastry.

Ciasto dobrze wyrobić na posypanej mąką powierzchni, rozdzielić na 2 części, uformować dwa placki o średnicy 22 cm  i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować rozgniecionymi pomidorami, obłożyć plastrami pomidorów i mozzarelli. Posypać ziołami prowansalskimi i parmezanem, skropić 3 łyżkami oliwy. Piec w 200 st. C przez 20 minut. Dekorować świeżą bazylią.


Dowiedz się więcej na temat: pizza | pomidory | kuchnia włoska | Pizza Margherita

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje