Pizza serowa z brokułami
Pyszna pizza krok po kroku
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- sól czosnkowa, pieprz
- niewielki brokuł
- 4 średnie pomidory
- 2 łyżki kukurydzy z zalewy
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 8 łyżek kremowego serka twarogowego
Przygotowanie:
Przygotuj rozczyn: Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, dolej wodę, rozmieszaj.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 1 i 1/2 szklanki mąki z solą wsyp do większej miski, pośrodku zrób zagłębienie, wlej wyrośnięty rozczyn i oliwę, zagnieć.
Dodaj resztę mąki i dalej zagniataj. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Gdyby było zbyt rzadkie (to zależy od stopnia wilgotności mąki), trochę jej dosyp.
Odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Podziel ciasto na 2 części i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na 2 placki.
Każdy posmaruj doprawionym do smaku koncentratem pomidorowym rozmieszanym z oliwą i 2 łyżkami wody.
Rozłóż po 4 łyżki kremowego serka, zblanszowane różyczki brokuła, odsączoną kukurydzę, oliwki i pomidory pokrojone w plastry. Posyp tartym żółtym serem.