Pizza z gruszką
Dla tych, którym eksperymenty kulinarne nie są straszne!

Składniki
- spód
- ½ l wody
- 25 g soli
- 2-3 g drożdży
- 900 g mąki typu 00
- dodatki
- Koncentrat pomidorowy
- Bazylia
- Gruszki z puszki np. marki Sandra
- Orzechy włoskie
- Ser pleśniowy
- Rukola
- Sól, pieprz do smaku
Ciasto: W wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy kilka łyżek mąki i drożdże, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodajemy resztę mąki ciągle mieszając i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27°C) na 2 godziny.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, ser, pokrojoną w plasterki gruszkę i posypujemy lekko rozgniecionymi orzechami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można wyjąć pizzę. Po wyjęciu kładziemy na pizzę umytą rukolę.