Pizza z gruszką

Dla tych, którym eksperymenty kulinarne nie są straszne!

Pizza z gruszką
Pizza z gruszkąmateriały prasowe

Ciasto: W wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy kilka łyżek mąki i drożdże, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodajemy resztę mąki ciągle mieszając i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27°C) na 2 godziny.

Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, ser, pokrojoną w plasterki gruszkę i posypujemy lekko rozgniecionymi orzechami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można wyjąć pizzę. Po wyjęciu kładziemy na pizzę umytą rukolę.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas