Pizza z jajkiem, szynką oraz dymką
Znika w oka mgnieniu!

Składniki
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- ok. 20 g drożdży
- 2-3 łyżeczki oliwy
- 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru;
- dodatki: sos pomidorowy
- 200-300 g pokrojonej szynki
- tarty żółty ser (ilość wg uznania) pęczek dymki
- 6-8 jajek (zależnie od ilości placków pizzy)
- sezam do posypania brzegów pizzy
6-8 porcji
Sposób przygotowania
1. Z podanych składników przygotuj ciasto. Uformuj z niego 6-8 niedużych placków pizzy, zawijając ich brzegi nieco do góry. Posmaruj je wodą i posyp sezamem. Wnętrze placków posmaruj pomidorowym sosem. Posyp serem. Rozłóż pokrojoną szynkę.2. Połóż placki pizzy na lekko natłuszczonej blasze.Piecz w najwyższej temperaturze piekarnika 10 minut,aż brzeg ciasta się zrumieni. Następnie wysuń blachę,wbij jajka, osól i piecz jeszcze tyle czasu, aż jajko się zetnie (3-4 minuty). Podaj posypane pokrojoną dymką.