Pizza z mozzarellą
Pizza z mozzarellą to potrawa kuchni włoskiej, szeroko znana na całym świecie. Ten płaski placek z ciasta drożdżowego zawojował też serca rodzimych smakoszy. Pizza z mozzarellą smakuje doskonale na ciepło, ale nie brakuje również fanów zimnej pizzy!

Składniki
- 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 40 g drożdży
- 250 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mozzarelli
Pizza z mozzarellą - przygotowanie
1. Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, drożdżami, oliwą, cukrem i solą. Zagnieść plastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby ciasto podwoiło objętość.
2. Odgazować wyrośnięte ciasto uderzeniem pięści, lekko zagnieść, rozwałkować podsypując mąką na okrągły placek.
3. Przygotować sos - passatę pomidorową wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać ulubione zioła, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
4. Sosem posmarować przygotowany placek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 7 minut piec do momentu aż brzegi pizzy lekko się zarumienią.
5. Na koniec pizzę posypać startą mozzarellą i piec jeszcze 2 minuty aż ser się rozpuści.
6. Wyjąc z piekarnika, pokroić na kawałki i natychmiast podawać.
Poznaj też inne przepisy:
Zobacz również: