Pizza z mozzarellą
Pizza z mozzarellą to potrawa kuchni włoskiej, szeroko znana na całym świecie. Ten płaski placek z ciasta drożdżowego zawojował też serca rodzimych smakoszy. Pizza z mozzarellą smakuje doskonale na ciepło, ale nie brakuje również fanów zimnej pizzy!
Pizza z mozzarellą - przygotowanie
1. Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, drożdżami, oliwą, cukrem i solą. Zagnieść plastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby ciasto podwoiło objętość.
2. Odgazować wyrośnięte ciasto uderzeniem pięści, lekko zagnieść, rozwałkować podsypując mąką na okrągły placek.
3. Przygotować sos - passatę pomidorową wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać ulubione zioła, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
4. Sosem posmarować przygotowany placek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 7 minut piec do momentu aż brzegi pizzy lekko się zarumienią.
5. Na koniec pizzę posypać startą mozzarellą i piec jeszcze 2 minuty aż ser się rozpuści.
6. Wyjąc z piekarnika, pokroić na kawałki i natychmiast podawać.
Poznaj też inne przepisy:
Zobacz również: