Reklama

Reklama

Pizza z mozzarellą

Pizza z mozzarellą to potrawa kuchni włoskiej, szeroko znana na całym świecie. Ten płaski placek z ciasta drożdżowego zawojował też serca rodzimych smakoszy. Pizza z mozzarellą smakuje doskonale na ciepło, ale nie brakuje również fanów zimnej pizzy!

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
  • 40 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mozzarelli

Pizza z mozzarellą - przygotowanie

1. Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, drożdżami, oliwą, cukrem i solą. Zagnieść plastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby ciasto podwoiło objętość.

2. Odgazować  wyrośnięte ciasto uderzeniem pięści, lekko zagnieść, rozwałkować podsypując mąką na okrągły placek.

3. Przygotować sos - passatę pomidorową wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać ulubione zioła, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

4. Sosem posmarować przygotowany placek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 7 minut piec do momentu aż brzegi pizzy lekko się zarumienią.

Reklama

5. Na koniec pizzę posypać startą mozzarellą i piec jeszcze 2 minuty aż ser się rozpuści.

6. Wyjąc z piekarnika, pokroić na kawałki i natychmiast podawać. 

Poznaj też inne przepisy:

Domowa pizza

Pizza na dwa sposoby

Pizza w czterech smakach

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pizza | kuchnia włoska | dania obiadowe | mozzarella | ciasto drożdżowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje