Placek makowy
Pyszny i pachnący. Idealny do porannej kawy

Składniki
- 70–80 dag wiśni
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 40 dag masła
- 3 czubate szkl. mąki pszennej
- 2 torebki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. mielonych migdałów
- 1 puszka masy makowej (bez bakalii)
25 porcji
Sposób przygotowania
Połowę masła stop. Do miseczki wsyp 2 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru oraz 1 torebkę cukru waniliowego. Wymieszaj. Dolej masło. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Kiedy masa będzie już puszysta, kolejno wbij do niej jajka. Resztę mąki pszennej przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i migdałami. Wsyp do masy maślanej. Utrzyj. Blachę (32x39 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż masę makową. Posyp ją wiśniami i kruszonką. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 45 minut.