Placek makowy
Pyszny i pachnący. Idealny do porannej kawy
Sposób przygotowania
Połowę masła stop. Do miseczki wsyp 2 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru oraz 1 torebkę cukru waniliowego. Wymieszaj. Dolej masło. Zagnieć ciasto na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Kiedy masa będzie już puszysta, kolejno wbij do niej jajka. Resztę mąki pszennej przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i migdałami. Wsyp do masy maślanej. Utrzyj. Blachę (32x39 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Rozłóż masę makową. Posyp ją wiśniami i kruszonką. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 45 minut.