Placek wielkopolski na kwaśno

Wybornie smakuje zarówno na gorąco od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Będzie świetny jako przekąska zabrana do pracy na drugie śniadanie!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na łyżce oleju. Dołóż boczek i kwaszoną kapustę. Wsyp tymianek oraz trochę pieprzu. Ew. podlej odrobiną wody. Duś ok. 30 minut. Odłóż do wystudzenia. 

2. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, 1 jajko, masło i 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto.Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek (o śr. 32 cm). Formę do tarty(śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzeg wylep plackiem.Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Posyp tartą bułką. 

3. Kiełbaski pokrój w grubsze plasterki,podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Pozostałe jajka wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Na przygotowanym spodzie rozłóż kapustę i plasterki kiełbasy. Zalej masą jajeczno--śmietanową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35-40 minut. Gotowy placek udekoruj posiekaną natką. Podawaj np.z kwaśną śmietaną.

Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas