Placek z porami
Danie dla 8 osób.
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 40 min
Ciasto: 200 g krupczatki,
100 g masła,
szczypta soli,
1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie: 1 kg porów,
50 g chudego boczku,
pół szklanki rosołu z kostki,
3 łyżki słodkiej śmietanki,
czosnek w proszku,
gałka muszkatołowa, sól, pieprz Sos: 1,5 szklanki śmietany ,
15 dag sera żółtego,
2 jajka
Przygotowanie
Ciasto:
Z danych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki.
Nadzienie:
Pory umyć, oczyścić, odciąć ciemnozielone liście, pokroić w krążki o grubości 1 cm. Boczek pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na patelni, dodać pory, wlać rosół i przyprawy. Dusić 20 minut. Dodać śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia, ostudzić.
Placek: Ciastem wyłożyć formę do tarty wysmarowanej masłem, ponakłuwać w kilku miejscach. Piec 10 minut w 200 st. C. Na cieście rozłożyć pory, piec 30 minut. Półtorej szklanki śmietany wymieszać z serem żółtym i 2 jajkami. Mieszaniną polać ciasto na 10 minut przed końcem pieczenia.