Placki pieczone z gulaszem i pomidorami

Sycący i pyszny obiad.

Placek z gulaszem
Placek z gulaszem 123RF/PICSEL

Składniki

- gulasz

  • 1,5 kg karkówki i szynki wieprzowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 czerwone papryki
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • przyprawa do mięs
  • sól

- placki

  • 2 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki
  • śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • puszka krojonych pomidorów
  • śmietana do dekoracji
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i obsmaż. Zalej wrzątkiem. Dodaj posiekaną cebulę, marchewki, pietruszkę, seler i papryki. Przypraw. Duś około 2 godziny. 

2. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę, jajka, mąkę, sól, pieprz. Smaż placki na gorącym oleju. Pomidory duś z przyprawami. Podawaj je z gulaszem, pomidorami, śmietaną, posypane posiekanym szczypiorkiem i papryką.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?