Placki pieczone z gulaszem i pomidorami
Sycący i pyszny obiad.

Składniki
- gulasz
- 1,5 kg karkówki i szynki wieprzowej
- 1/2 szklanki mąki
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- 2 czerwone papryki
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- przyprawa do mięs
- sól
- placki
- 2 kg ziemniaków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki
- śmietany 18 proc.
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- puszka krojonych pomidorów
- śmietana do dekoracji
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i obsmaż. Zalej wrzątkiem. Dodaj posiekaną cebulę, marchewki, pietruszkę, seler i papryki. Przypraw. Duś około 2 godziny.
2. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę, jajka, mąkę, sól, pieprz. Smaż placki na gorącym oleju. Pomidory duś z przyprawami. Podawaj je z gulaszem, pomidorami, śmietaną, posypane posiekanym szczypiorkiem i papryką.