Placki z kapustą

Smakują naprawdę wspaniale. Możesz je zrobić na obiad dla całej rodziny.

Najlepsze z wszytskich placków!
Najlepsze z wszytskich placków! 123RF/PICSEL

Kapustę poszatkuj i drobno pokrój. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw, aż ocieknie.

W tym czasie oddziel białka jajek od żółtek, po czym ubij je na sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia. Całość wymieszaj z solą oraz pieprzem.

Połącz z żółtkami i mlekiem, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Dołóż do niego ostudzoną kapustę i starty żółty ser. Na koniec połącz z pianą z białek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stopniowo nalewaj ciasto i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem możesz polać je sosem śmietanowo-czosnkowym. 

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas