Placki z kapustą

Okazuje się, że placki możesz zrobić z bardzo wielu składników, też z kapusty.

Smakują doskonale
Smakują doskonale 123RF/PICSEL

Kapustę poszatkuj i drobno pokrój. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw, aż ocieknie.

W tym czasie oddziel białka jajek od żółtek, po czym ubij je na sztywną pianę.

Do miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia. Całość wymieszaj z solą oraz pieprzem. Połącz z żółtkami i mlekiem, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Dołóż do niego ostudzoną kapustę i starty żółty ser.

Na koniec połącz z pianą z białek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stopniowo nalewaj ciasto i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem możesz polać je sosem śmietanowo-czosnkowym. 

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas