Reklama

Reklama

Placki z owocami

Takich delicji nigdy dosyć! Pierwsze letnie owoce równoważą słodycz ciasta, a posypka pięknie je dekoruje. Nawet gdy upieczesz dużą blachę, placek zniknie błyskawicznie.

Kokosowiec z morelami

Składniki dla: 24 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kostki masła (albo margaryny)
  • 5 szkl. mąki
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 7 jajek
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 duży proszek do pieczenia
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 12 moreli
  • 1/2 szkl. konfitury morelowej
  • Posypka: 4 łyżki grubego cukru, 1/2 szkl. wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

1. Przygotuj spód: 1 szkl. wiórków wsyp do malaksera i krótko zmiksuj. Potem wymieszaj kokos z mąką i proszkiem. Dodaj masło, śmietanę, jajka oraz cukier i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Schładzaj je przez 30 minut. 

2. Morele umyj, osusz, potnij na cząstki, odrzucając pestki. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Spód wylep przygotowanym ciastem. Posyp grubym cukrem wymieszanym z 1/2 szkl. wiórków kokosowych. Na tym ułóż cząstki moreli w rzędach. Lekko wciśnij je w ciasto. Placek piecz 40 minut w temp. 180 st. C. 

3. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią owoce od razu po wyjęciu placka z piekarnika. Odstaw do wystudzenia.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje