Placki z owocami
Takich delicji nigdy dosyć! Pierwsze letnie owoce równoważą słodycz ciasta, a posypka pięknie je dekoruje. Nawet gdy upieczesz dużą blachę, placek zniknie błyskawicznie.
Kokosowiec z morelami
Sposób przygotowania
1. Przygotuj spód: 1 szkl. wiórków wsyp do malaksera i krótko zmiksuj. Potem wymieszaj kokos z mąką i proszkiem. Dodaj masło, śmietanę, jajka oraz cukier i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Schładzaj je przez 30 minut.
2. Morele umyj, osusz, potnij na cząstki, odrzucając pestki. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Spód wylep przygotowanym ciastem. Posyp grubym cukrem wymieszanym z 1/2 szkl. wiórków kokosowych. Na tym ułóż cząstki moreli w rzędach. Lekko wciśnij je w ciasto. Placek piecz 40 minut w temp. 180 st. C.
3. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią owoce od razu po wyjęciu placka z piekarnika. Odstaw do wystudzenia.
Krajanka z malinami
Sposób przygotowania
1. Z 1 i 1/3 szk. mąki, 1 cukru waniliowego, 2/3 szkl. cukru i 2/3 kostki masła zagnieć kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Maliny opłucz, osusz. Truskawki umyj, oczyść. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Resztę masła zagnieć z pozostałą mąką, proszkiem, jajkami, resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut. Blachę (32 x 39 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi blachy. Na kruchym spodzie rozłóż przygotowane owoce i rabarbar. Wierzch posyp kruszonką oraz grubo posiekanymi migdałami. Wstaw do piekarnia rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz przez 40 minut.