Placki ziemniaczane „boxty”
"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis, to pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania.

Składniki
- 210 g puréez ugotowanych ziemniaków
- 270 g startych surowych ziemniaków
- 5 zielonych cebulek,
- pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 łyżki natki pietruszki,drobno posiekanej
- 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki mielonego czarnego lub białego pieprzu
- 240 ml mleka
- 125 g startego irlandzkiego cheddara
- 1 łyżka masła
- 1łyżka oleju roślinnego
Składniki
do podania
- posiekany szczypiorek
- kwaśna śmietana (opcjonalnie)
- kawałki wędzonego łososia (opcjonalnie)
Wykonanie
W dużej misce wymieszaj oba rodzaje ziemniaków, zieloną cebulkę i pietruszkę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Stopniowo i ostrożnie dolewaj mleko i dosypuj ser. Masa powinna przypominać bardzo gęste ciasto. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywieralną i nałóż trochę masła i oleju. Kiedy tłuszcz się roztopi, wyłóż na patelnię łyżkę masy. Spłaszcz i uformuj okrągły placek; smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż z obu stron będzie złotobrązowy. Zmniejsz ogień, jeśli placki zbyt szybko się rumienią. Wykładaj kolejne porcje ciasta na patelnię i smaż kolejne "boxty", aż masa się skończy. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem, ze śmietaną i wędzonym łososiem (w opcji niewegetariańskiej).
Przepis pochodzi z książki "Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis. To pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania.
