Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane „boxty”

"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis, to pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania.

Składniki

  • 210­ g­ purée­z ugotowanych ziemniaków
  • 270 ­g­ startych­ surowych ­ziemniaków
  • 5 zielonych cebulek,­
  • pokrojonych w cienkie­ plasterki
  • 2 ­łyżki­ natki pietruszki,­drobno posiekanej
  • 250 g mąki 1­ łyżeczka­ proszku do pieczenia
  • 1­ łyżeczka­ soli morskiej
  • ½­ łyżeczki­ mielonego ­czarnego­ lub białego pieprzu
  • 240­ ml­ mleka
  • 125­ g­ startego­ irlandzkiego cheddara
  • 1 ­łyżka­ masła
  • 1­łyżka­ oleju­ roślinnego

Składniki do podania

  • posiekany ­szczypiorek
  • kwaśna ­śmietana­ (opcjonalnie)
  • kawałki­ wędzonego łososia (opcjonalnie)

Wykonanie

W dużej misce wymieszaj oba rodzaje ziemniaków, zieloną cebulkę i pietruszkę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Stopniowo i ostrożnie dolewaj mleko i dosypuj ser. Masa powinna przypominać bardzo gęste ciasto. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywieralną i nałóż trochę masła i oleju. Kiedy tłuszcz się roztopi, wyłóż na patelnię łyżkę masy. Spłaszcz i uformuj okrągły placek; smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż z obu stron będzie złotobrązowy. Zmniejsz ogień, jeśli placki zbyt szybko się rumienią. Wykładaj kolejne porcje ciasta na patelnię i smaż kolejne "boxty", aż masa się skończy. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem, ze śmietaną i wędzonym łososiem (w opcji niewegetariańskiej).

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis. To pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania. 


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje