Placki ziemniaczane „boxty”

Placki ziemniaczane "boxty"
Placki ziemniaczane "boxty"materiały prasowe

Składniki

  • 210­ g­ purée­z ugotowanych ziemniaków
  • 270 ­g­ startych­ surowych ­ziemniaków
  • 5 zielonych cebulek,­
  • pokrojonych w cienkie­ plasterki
  • 2 ­łyżki­ natki pietruszki,­drobno posiekanej
  • 250 g mąki 1­ łyżeczka­ proszku do pieczenia
  • 1­ łyżeczka­ soli morskiej
  • ½­ łyżeczki­ mielonego ­czarnego­ lub białego pieprzu
  • 240­ ml­ mleka
  • 125­ g­ startego­ irlandzkiego cheddara
  • 1 ­łyżka­ masła
  • 1­łyżka­ oleju­ roślinnego

Składniki

do podania

  • posiekany ­szczypiorek
  • kwaśna ­śmietana­ (opcjonalnie)
  • kawałki­ wędzonego łososia (opcjonalnie)

Wykonanie

Okładka książki "Śniadanka z czterech stron świata"
Okładka książki "Śniadanka z czterech stron świata"materiały prasowe
Jak się robi placki ziemniaczane?Interia KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?