Placki ziemniaczane „boxty”

"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis, to pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania.

Placki ziemniaczane "boxty"
Placki ziemniaczane "boxty"materiały prasowe

Wykonanie

W dużej misce wymieszaj oba rodzaje ziemniaków, zieloną cebulkę i pietruszkę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Stopniowo i ostrożnie dolewaj mleko i dosypuj ser. Masa powinna przypominać bardzo gęste ciasto. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywieralną i nałóż trochę masła i oleju. Kiedy tłuszcz się roztopi, wyłóż na patelnię łyżkę masy. Spłaszcz i uformuj okrągły placek; smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż z obu stron będzie złotobrązowy. Zmniejsz ogień, jeśli placki zbyt szybko się rumienią. Wykładaj kolejne porcje ciasta na patelnię i smaż kolejne "boxty", aż masa się skończy. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem, ze śmietaną i wędzonym łososiem (w opcji niewegetariańskiej).

Przepis pochodzi z książki "Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis. To pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania. 

Okładka książki "Śniadanka z czterech stron świata"
Okładka książki "Śniadanka z czterech stron świata"materiały prasowe
Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas