Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Placki ziemniaczane to proste i pyszne danie, które smakuje zarówno na słodko jak i w bardziej wytrawnej wersji. Nasza propozycja to placki z sosem grzybowym - palce lizać!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki mąki pszennej
- sos
- 30 dag pieczarek
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody, dodaj mąkę, sól, pieprz, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na złoto z obu stron. 2. Pieczarki umyj, pokrój. Boczek i cebulę pokrój w małą kostkę. Podsmaż krótko na rozgrzanym maśle, wrzuć pieczarki i podduś. W zimnej wodzie rozprowadź mąkę, dodaj śmietanę i przyprawy. Wlej do pieczarek. Duś. Posyp posiekanym koperkiem.