Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

W chłodne dni smakują jeszcze lepiej!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki pszennej

Składniki - sos

  • 30 dag pieczarek
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody, dodaj mąkę, sól, pieprz, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na złoto z obu stron. 

2. Pieczarki umyj, pokrój. Boczek i cebulę pokrój w małą kostkę. Podsmaż krótko na rozgrzanym maśle, wrzuć pieczarki i podduś. W zimnej wodzie rozprowadź mąkę, dodaj śmietanę i przyprawy. Wlej do pieczarek. Duś. Posyp posiekanym koperkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje