Placuszki cukiniowe z fetą
Zrobisz je z łatwością!

Składniki
- 2 średnie cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag sera typu feta
- 3-4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 pęczek mięty
- olej do smażenia
- 350 ml gęstego jogurtu
- 1/2 pęczka koperku,
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/4 cytryny
- sól, biały pieprz
4 porcje
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, wytrzyj,odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych otworach.Startą cukinię posól i odstaw na 30 minut. Potem dobrze odciśnij sok. 2. Miętę opłucz, osusz, posiekaj.Ser pokrusz, wymieszaj z cukinią. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz miętę.Wbij jajko. Dodaj tyle mąki,by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.3. Na patelni rozgrzewaj porcjami olej. Łyżką kładź warzywne ciasto, formując cienkie placki. Smaż jena rumiano. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszaj z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą.Koperek opłucz, posiekaj,dodaj do sosu. Przypraw go sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Podawaj do placków.