Reklama

Reklama

Placuszki cukiniowe z fetą

Zrobisz je z łatwością!

Czas przyrządzenia: 55 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag sera typu feta
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 pęczek mięty
  • olej do smażenia
  • 350 ml gęstego jogurtu
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, wytrzyj,odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych otworach.Startą cukinię posól i odstaw na 30 minut. Potem dobrze odciśnij sok. 

2. Miętę opłucz, osusz, posiekaj.Ser pokrusz, wymieszaj z cukinią. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz miętę.Wbij jajko. Dodaj tyle mąki,by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

3. Na patelni rozgrzewaj porcjami olej. Łyżką kładź warzywne ciasto, formując cienkie placki. Smaż jena rumiano. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszaj z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą.Koperek opłucz, posiekaj,dodaj do sosu. Przypraw go sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Podawaj do placków.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje