Płatki owsiane: Dlaczego warto je jeść? Jak je przygotować?

Owsianka - kiedyś gotowana przez nasze babcie, później w wielu domach zapomniana i przywoływana głównie przy okazji czytania dzieciom bajek - znów powróciła do łask i przestała kojarzyć się z mało apetycznym posiłkiem. Podawana z orzechami i rozmaitymi owocami stanowi bardzo pożywną i sycącą przekąskę, wprost idealną dla osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Co zyskamy, włączając owsiankę do codziennego jadłospisu? Jak najlepiej ją przyrządzać i z jakimi dodatkami podawać? Garść cennych wskazówek znajdziecie poniżej.

Owsianka jest pożywna
Owsianka jest pożywna ©123RF/PICSEL
Owsianka czekoladowo-orzechowa - najlepsza na śniadanieInteria Kulinaria

Co znajdziemy w płatkach owsianych?

Owsianka zawiera błonnik
©123RF/PICSEL

Płatki owsiane zawierają mnóstwo cennych składników pokarmowych i właśnie dlatego są idealnym produktem, z którego możemy przyrządzić pożywne śniadanie. Podstawę płatków owsianych stanowi owies, który jest źródłem białka, węglowodanów, błonnika i soli mineralnych. Codziennie spożywany wpłynie korzystnie na naszą pamięć i koncentrację. W płatkach owsianych znajdziemy też witaminę B6 i B1, która przeciwdziała zmęczeniu. Owsianka zalecana jest również cukrzykom, ponieważ wyrównuje poziom cukru i insuliny w organizmie. Ponadto płatki owsiane poprawiają pracę jelit i chronią przewód pokarmowy.

Płatki owsiane pomogą schudnąć

Jeśli zmagasz się z nadwagą, albo gdy chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, płatki owsiane będą idealnym rozwiązaniem. Pamiętaj, że zawierają mało kalorii, a dzięki zawartości błonnika wypełnią twój żołądek i zapewnią uczucie sytości. Kiedy ćwiczysz, jedz je 45 minut przed treningiem, dzięki temu twoja wydolność fizyczna zwiększy się, a metabolizm przyspieszy.

Kaloryczność płatków owsianych

Dzięki malej kaloryczności spożywanie owsianek pomoże ci utrzymać wagę, obniżyć poziom cholesterolu oraz zadbać o serce.

Owsianka na ciepło

Owsiankę warto jeść z dodatkami
©123RF/PICSEL

Owsianka to ciepła potrawa, którą bardzo łatwo przygotować z dodatkiem odrobiny mleka lub wody. Wystarczy podgrzać wodę lub mleko, wsypać płatki owsiane, starannie zamieszać i uważać, żeby się nie przypaliły. W zależności od ich rodzaju owsianka jest gotowa albo od razu - w przypadku płatków błyskawicznych, albo tuż po zagotowaniu.

Ugotowaną owsiankę wystarczy przelać do miseczki i zajadać. Jeśli chcesz podnieść jej walory smakowe, możesz posłodzić ją miodem lub wzbogacić o ulubione dodatki np. owoce, orzechy, cynamon, masło orzechowe.

Jeśli wiesz, że rano nie będziesz mieć czasu na przygotowanie pysznego śniadania, już wieczorem weź płatki, zalej je mlekiem i zostaw na całą noc. Rano wystarczy podgrzać owsiankę i śniadanie gotowe.

Placki owsiane

Jeśli nie jesteś fanem owsianki, możesz przygotować z płatków owsianych chrupiące placuszki. To również idealny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Do przygotowania placuszków możesz użyć banana. Rozgnieć go i wymieszaj z porcją płatków i jajkiem. Następnie nakładaj równe porcje masy na rozgrzaną patelnię. (Bez tłuszczu). Kiedy placuszki nabiorą złotej barwy, zdejmij je z patelni, umieść na talerzu i udekoruj owocami.

Ciasteczka owsiane

Owsianka zaspokoi głód
©123RF/PICSEL

To propozycja dla tych, którzy lubią słodkie przekąski. Do przygotowania ciasteczek owsianych potrzebne będą 2 szklanki płatków owsianych, cukier, masło, jajko oraz dodatki: bakalie, suszone owoce lub kawałki czekolady. Pieczenie ciasteczek trzeba rozpocząć od zarumienienia płatków na patelni. Dopiero, kiedy wystygną, dodaj do nich pozostałe składniki. Nakładaj na blaszkę i formuj kopczyki, a następnie piecz około 10 minut.

Płatki owsiane w koktajlu

Jeśli lubisz koktajle, do ich przygotowania możesz użyć płatków owsianych. Wystarczy, że dodasz je do jogurtu i ulubionych owoców, a następnie zmiksujesz. Do tego typu koktajli świetnie nadają się truskawki, maliny i banany. Koktajl możesz posłodzić miodem. Koktajl z płatków owsianych jest bardzo pożywny i może zastąpić śniadanie. Można swobodnie przygotować go wieczorem i rano nie tracić czasu na gotowanie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas