Pływające źródło kwasów Omega-3. Jak przygotować dorsza do smażenia?

Dorsz do niskokaloryczna ryba, którą szybko przyrządzimy w domowej kuchni
Dorsz do niskokaloryczna ryba, którą szybko przyrządzimy w domowej kuchni123RF/PICSEL
  • Łagodny smak oraz soczyste mięso sprawiają, że dorsza można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się pieczony, smażony, wędzony oraz grillowany.
  • Ryba stanowi doskonałe źródło fosforu, czyli pierwiastka odpowiadającego za prawidłowy wzrost, zdrowie zębów oraz kości.
  • Spożywanie dorsza chroni naczynia krwionośne, zwiększa naturalną odporność organizmu oraz hamuje powstawanie stanów zapalnych.

Cenne właściwości dorsza

Jak kupić świeżą rybę?

Kupując dorsza, zwróćmy uwagę na jego zapach, oczy oraz łuski
Kupując dorsza, zwróćmy uwagę na jego zapach, oczy oraz łuski123RF/PICSEL

Odpowiednie przyprawy

  • majeranek - stosowany głównie do wieprzowiny, świetnie podkreśla również smak dorsza i wspomaga procesy trawienne po jedzeniu;
  • koperek - ściśle powiązany z doprawianiem ryb, w tym dorsza. Sprawdza się jako dodatek do okazów delikatnych o chudym mięsie. Doskonale współgra z pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny;
  • estragon - uniwersalne zioło, porównywalne do koperku, jednak z bardziej dominującym aromatem oraz wyraźniejszym smakiem. Szczególnie często korzysta z niego kuchnia francuska, dodają do dorsza oraz innych ryb i owoców morza;
  • oregano - wyróżnia się intensywnym smakiem, dlatego nie potrzebuje innych dodatków poza odrobiną masła oraz oliwy. Podkreśla smak dorsza, który jest chudą rybą. Najlepiej wykorzystać je do nacierania mięsa rybiego przed smażeniem;
  • rozmaryn - dodatek kilku aromatycznych gałązek nadaje dorszowi lekko musztardowego posmaku. W prosty sposób przełamiemy go cytrusami oraz kolorowym pieprzem;
  • kolendra - w kuchni wykorzystujemy zarówno liście, jak i nasiona przyprawy. Połączone z masłem, cytryną oraz pieprzem wzbogaci dorsza. By wydobyć pełnię smaku ziaren, najlepiej rozgnieść je w moździerzu z odrobiną pieprzu cytrynowego oraz czosnku.

Zasady smażenia dorsza

Rybę smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony
Rybę smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony123RF/PICSEL

Ryba bez panierki z patelni

  1. Zacznij od dokładnego umycia dorsza ze skórą pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Kluczowym krokiem jest odpowiednie przyprawienie z obu stron, które najlepiej dobrać do osobistych preferencji. Zestawem, który sprawdza się zawsze, niezależnie od gatunku, jest połączenie soli, pieprzu oraz soku z cytryny.  Możesz także oprószyć rybę odrobiną zwykłej mąki pszennej.
  3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy z odrobiną masła. Gdy zauważysz, że na powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza, włóż do środka rybę skórą do dołu. Smaż bez przykrycia przez ok. 3-4 minuty i przewróć na drugą stronę. Trzymaj na ogniu aż do uzyskania złotego koloru.
  4. Przełóż gotowego dorsza na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Do dania pasują m.in. pieczone ziemniaki, ryż, kasza oraz liczne surówki, np. z kapusty kiszonej i białej, a także bukiet warzyw na parze. Smacznego!
Przepis na dorsza w sosie pomidorowymInteria KulinariaInteria Kulinaria