Reklama

Po placki z tego przepisu domownicy ustawiają się w kolejce. Wychodzą złociste i chrupiące

Przepis na placki ziemniaczane pozwoli przygotować smaczny i sycący posiłek. Złociste i chrupiące – takie powinny być idealne placki. Pasuje do nich wiele dodatków, które urozmaicą smak potrawy. Podaje się je z gulaszem, niektórzy przyrządzają wykwintną wersję z łososiem. Tym razem proponujemy placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, które sprawdzą się idealnie jako treściwe i jarskie danie.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Zanim rozgrzejesz patelnię, musisz poznać najważniejsze zasady przygotowania tego smacznego dania. Unikniesz przykrej niespodzianki na talerzu w postaci gumowatych i nasiąkniętych tłuszczem porcji. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, żeby były złociste i zawsze udawały się perfekcyjnie?

Nie przesadzaj z ilością mąki — wystarczy jej minimalna ilość. Dokładne proporcje poznasz w przepisie na placki ziemniaczane. Do smażenia zaleca się używać patelni z grubym dnem. Takie naczynie równomiernie się nagrzewa i długo trzyma pożądaną temperaturę.

Reklama

Niezbędny będzie tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia i neutralnym smaku. Sprawdzi się olej rzepakowy. Nakładając porcje ciasta na patelnię, zadbaj o to, aby nie były zbyt duże. Inaczej uzyskanie chrupiących przysmaków będzie niemożliwe. Po usmażeniu odłóż je na chwilę na warstwę ręczników papierowych. Dzięki prostemu manewrowi placki nie będą ociekać tłuszczem.

Sprawdź też: Idealnie kwaśna zupa szczawiowa. Babcia nadal gotuje kulinarny hit PRL-u

Jak się robi placki ziemniaczane? Przepis podstawowy

Do zrobienia potrawy wybieraj "stare" ziemniaki. Poleca się szczególnie odmiany mączyste, które są bogate w skrobię. To właśnie ten składnik decyduje o tym, że placki staną się zwarte i chrupiące.

Lista składników:

  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i zetrzyj razem z cebulą na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym. Odciśnij nadmiar soku. Do warzywnej masy dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj i nakładaj na rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu z obu stron do momentu zarumienienia.

Zobacz: Jakie mięso jest najlepsze z sosem grzybowym. Jakie grzyby są najlepsze na sos?

Przepis na sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych

Baza pysznego dania jest już gotowa. Czas na sos pieczarkowy do placków, który jest uniwersalnym dodatkiem — trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubi takiego połączenia.

Potrzebujesz:

  • ½ kg pieczarek,
  • 1 cebuli,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżki masła,
  • 1 łyżki oleju,
  • ½ świeżej natki pietruszki,
  • soli i pieprzu wedle uznania.

Jak zrobić sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych? Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem oleju i przez chwilę podsmażaj cebulę. Wrzuć pieczarki i smaż do momentu odparowania wody. Przypraw je szczyptą soli. Stopniowo wlewaj śmietanę, cały czas mieszając. Na koniec dopraw do smaku i posyp natką pietruszki. Pyszny, prosty i tani obiad gotowy.

Polecamy:

Sycący specjał na zimę. Domownicy ogołocą spiżarnię

Tak wyjątkowego gulaszu jeszcze nie jadłam. Oto przepis na caponatę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy