Idealnie kwaśna zupa szczawiowa. Babcia nadal gotuje kulinarny hit PRL-u
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Babcine książki kucharskie oraz własnoręcznie prowadzone przepiśnika to prawdziwa skarbnica prostych, szybkich i przepysznych dań obiadowych. Zupa szczawiowa to propozycja na wspólny posiłek, która zawsze smakuje obłędnie. Wystarczy wzbogacić ją o jajka ugotowane na twardo lub kremowe purée ziemniaczane, by rozgrzać żołądek i ucieszyć kubki smakowe.
Spis treści:
Produkty na zupę szczawiową - przegląd babcinego koszyka
Sekretem udanej zupy szczawiowej są nie tylko właściwie dobrane kawałki mięsa i świeże warzywa, ale także odpowiednio skomponowane przyprawy. Kucharze szczególnie polecają wzbogacić wywar o dodatek liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Dzięki takiemu połączeniu dodatkowo podbijemy wyraźnie kwaskowaty posmak dania. Za jakimi produktami warto rozglądać się podczas wizyty w markecie lub niewielkim sklepie osiedlowym?
Składniki:
- 150 g świeżego szczawiu
- 2 l wody
- 1 porcja włoszczyzny
- 300 g mięsa
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 50 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- garść posiekanej natki pietruszki
Sprawdź: Szczaw - co warto o nim wiedzieć?
Jak zrobić doskonałą szczawiową?
- Wybrany gatunek mięsa, np. żeberka, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. godzinę na średnim ogniu.
- W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę całą włoszczyznę. Kiedy upłynie pierwsza godzina gotowania mięsa, dorzucamy do niego warzywa i podgrzewamy jeszcze przez 25 minut.
- Kiedy bulion powoli się gotuje, opłukujemy szczaw pod wodą, a następnie smażymy na rozpuszczonym maśle. Kiedy straci swoją surowość, dodajemy 20 ml wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
- Uduszony szczaw zdejmujemy z patelni, przekładamy na deskę i drobno siekamy nożem. Możemy także przełożyć składnik do blendera i zmiksować na gęstą pastę i dodać do wywaru mięsno-warzywnego.
- W osobnym garnuszku łączymy ze sobą mleko oraz mąkę pszenną, a następnie dodajemy do zupy i zagotowujemy.
- Szczawiową doprawiamy odrobiną soli i cukru, a także dodajemy zahartowaną śmietanę, wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy.
- Danie podajemy na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Sprawdź: Szczaw to nie tylko zupa szczawiowa
Z czym podawać zupę szczawiową?
Tradycyjną zupę szczawiową serwuje się z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Obrane ze skorupki kroimy na ćwiartki i oprószamy odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Za doskonały dodatek uważa się także purée ziemniaczane połączone z masłem oraz przyrumienionymi skwarkami. Alternatywnie można do szczawiowej podać domowe grzanki z czerstwego chleba lub podsmażone kawałki bagietki czosnkowej.
Sprawdź również: