Idealnie kwaśna zupa szczawiowa. Babcia nadal gotuje kulinarny hit PRL-u

Babcine książki kucharskie oraz własnoręcznie prowadzone przepiśnika to prawdziwa skarbnica prostych, szybkich i przepysznych dań obiadowych. Zupa szczawiowa to propozycja na wspólny posiłek, która zawsze smakuje obłędnie. Wystarczy wzbogacić ją o jajka ugotowane na twardo lub kremowe purée ziemniaczane, by rozgrzać żołądek i ucieszyć kubki smakowe.

Aromatyczna zupa szczawiowa rozgrzewa jesienią
Aromatyczna zupa szczawiowa rozgrzewa jesienią123RF/PICSEL

Produkty na zupę szczawiową - przegląd babcinego koszyka

Sekretem udanej zupy szczawiowej są nie tylko właściwie dobrane kawałki mięsa i świeże warzywa, ale także odpowiednio skomponowane przyprawy. Kucharze szczególnie polecają wzbogacić wywar o dodatek liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Dzięki takiemu połączeniu dodatkowo podbijemy wyraźnie kwaskowaty posmak dania. Za jakimi produktami warto rozglądać się podczas wizyty w markecie lub niewielkim sklepie osiedlowym?

Składniki:

  • 150 g świeżego szczawiu
  • 2 l wody
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 300 g mięsa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić doskonałą szczawiową?

Sekret udanej zupy szczawiowej tkwi w odpowiednio dobranych składnikach
Sekret udanej zupy szczawiowej tkwi w odpowiednio dobranych składnikach123RF/PICSEL
  1. Wybrany gatunek mięsa, np. żeberka, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. godzinę na średnim ogniu.
  2. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę całą włoszczyznę. Kiedy upłynie pierwsza godzina gotowania mięsa, dorzucamy do niego warzywa i podgrzewamy jeszcze przez 25 minut.
  3. Kiedy bulion powoli się gotuje, opłukujemy szczaw pod wodą, a następnie smażymy na rozpuszczonym maśle. Kiedy straci swoją surowość, dodajemy 20 ml wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Uduszony szczaw zdejmujemy z patelni, przekładamy na deskę i drobno siekamy nożem. Możemy także przełożyć składnik do blendera i zmiksować na gęstą pastę i dodać do wywaru mięsno-warzywnego.
  5. W osobnym garnuszku łączymy ze sobą mleko oraz mąkę pszenną, a następnie dodajemy do zupy i zagotowujemy.
  6. Szczawiową doprawiamy odrobiną soli i cukru, a także dodajemy zahartowaną śmietanę, wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy.
  7. Danie podajemy na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Z czym podawać zupę szczawiową?

Tradycyjną zupę szczawiową serwuje się z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Obrane ze skorupki kroimy na ćwiartki i oprószamy odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Za doskonały dodatek uważa się także purée ziemniaczane połączone z masłem oraz przyrumienionymi skwarkami. Alternatywnie można do szczawiowej podać domowe grzanki z czerstwego chleba lub podsmażone kawałki bagietki czosnkowej.

„Ewa gotuje”: Zupa szpinakowaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas