Pobudzi jelita do pracy, pomoże unormować ciśnienie. Dodaj do kawy

Połączenie kawy i kardamonu pozytywnie wpływa na organizm
Połączenie kawy i kardamonu pozytywnie wpływa na organizm123RF/PICSEL
  • Picie kawy z dodatkiem kardamonu ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale także codzienne samopoczucie.
  • Do przygotowania kawy z przyprawami najlepiej wybrać ziarna ciemno lub średnio palone, które wyróżniają się nutami czekolady, migdałów oraz karmelu.
  • Nie zaleca się spożywania kardamonu przez kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zmagające się z zapaleniem błony śluzowej żołądka i zaostrzoną chorobą wrzodową.

Właściwości kawy

Zalety kardamonu

Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw
Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw123RF/PICSEL

Mała czarna na wysokie ciśnienie i problemy z trawieniem

Domowa kawa z kardamonem - jak ją przygotować?

Domowa kawa z kardamonem smakuje jak z najlepszej kawiarni
Domowa kawa z kardamonem smakuje jak z najlepszej kawiarni123RF/PICSEL
  • 2 czubate łyżeczki świeżo zmielonej kawy
  • 100 ml przefiltrowanej wody
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • odrobina ulubionego mleka
  1. Zacznij od przyrządzenia kawy. Jeśli użyjesz w tym celu tygielka lub domowej kawiarki - wymieszaj mieloną kawę z kardamonem tuż przed zaparzeniem. Korzystając z ekspresu ciśnieniowego, dodaj przyprawę do gotowego płynu.
  2. Gotowy napój przelej do filiżanki, a następnie dolej odrobinę mleka i dosłodź cukrem waniliowym oraz dopraw cynamonem.
  3. Jeśli chcesz nadać kawie deserowego charakteru, uzupełnij ją jeszcze kleksem bitej śmietany. Kawę z kardamonem podawaj na ciepło. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.
Czarna kawa na ostro i słonoInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?