Pobudzi jelita do pracy, pomoże unormować ciśnienie. Dodaj do kawy

Połączenie kawy i kardamonu pozytywnie wpływa na organizm
Połączenie kawy i kardamonu pozytywnie wpływa na organizm123RF/PICSEL
  • Picie kawy z dodatkiem kardamonu ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale także codzienne samopoczucie.
  • Do przygotowania kawy z przyprawami najlepiej wybrać ziarna ciemno lub średnio palone, które wyróżniają się nutami czekolady, migdałów oraz karmelu.
  • Nie zaleca się spożywania kardamonu przez kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zmagające się z zapaleniem błony śluzowej żołądka i zaostrzoną chorobą wrzodową.

Właściwości kawy

Zobacz również:

    Zalety kardamonu

    Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw
    Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw123RF/PICSEL

    Mała czarna na wysokie ciśnienie i problemy z trawieniem

    Domowa kawa z kardamonem - jak ją przygotować?

    Domowa kawa z kardamonem smakuje jak z najlepszej kawiarni
    Domowa kawa z kardamonem smakuje jak z najlepszej kawiarni123RF/PICSEL
    • 2 czubate łyżeczki świeżo zmielonej kawy
    • 100 ml przefiltrowanej wody
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • szczypta cynamonu
    • odrobina ulubionego mleka
    1. Zacznij od przyrządzenia kawy. Jeśli użyjesz w tym celu tygielka lub domowej kawiarki - wymieszaj mieloną kawę z kardamonem tuż przed zaparzeniem. Korzystając z ekspresu ciśnieniowego, dodaj przyprawę do gotowego płynu.
    2. Gotowy napój przelej do filiżanki, a następnie dolej odrobinę mleka i dosłodź cukrem waniliowym oraz dopraw cynamonem.
    3. Jeśli chcesz nadać kawie deserowego charakteru, uzupełnij ją jeszcze kleksem bitej śmietany. Kawę z kardamonem podawaj na ciepło. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.
    Czarna kawa na ostro i słonoInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?