Podaj tuż po Wigilii. Pyszny deser wspomoże trawienie i odciąży wątrobę

Ten deser w naturalny i smaczny sposób rozprawi się z dyskomfortem wywołanym przejedzeniem. W wielu domach jest przygotowywany co roku na święta. Pyszny, kwaśny, orzeźwiający. Pełen witamin i składników, które odciążą wątrobę. Koniecznie spróbujcie!

Kisiel żurawinowy
Kisiel żurawinowy123RF/PICSEL

Idealny deser po obfitej wieczerzy

Tradycyjna kolacja wigilijna obfituje w pyszne potrawy: smażony karp, pierogi, barszcz z uszkami, groch z kapustą i wiele innych. Choć postne, wiele z nich może być ciężkostrawnych i obciążać naszą wątrobę i żołądek wywołując nieprzyjemne uczucie pełności. Niewiele osób przyrządza w Wigilię deser, chyba że mamy na myśli ciasta albo kutię. A okazuje się, że w niektórych rejonach naszego kraju przygotowuje się tradycyjny, orzeźwiający deser, który nie tylko pomaga w trawieniu i ma wiele dobroczynnych składników doskonałych dla naszego zdrowia, ale też wybornie smakuje. Kisiel żurawinowy, bo o nim mowa, wpisuje się w tradycję (żurawina to owoc kojarzący się ze świątecznym czasem) a przy okazji stanowi dobrą przeciwwagę do bardzo ciężkostrawnych, skomplikowanych w przygotowaniu potraw. 

Dobroczynne działanie żurawiny

Żurawina znana jest ze swoich właściwości wspierających układ moczowy. Ale jej prozdrowotne moce są o wiele większe:

  • Łagodzi objawy chorób układu moczowego,
  • Wspomaga trawienie i dobroczynnie działa na wątrobę
  • Zmniejsza podatność na występowanie infekcji dróg moczowych,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Obniża ciśnienia krwi,
  • Wspomaga prace układu krążenia i łagodzi objawy zakrzepicy
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób dziąseł,
  • Zapobiega wrzodom żołądka,
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • Wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego,
  • Obniża poziomu cukry we krwi,
  • Zmniejsza ryzyko występowania kamieni nerkowych,
  • Zmniejsza sztywności naczyń krwionośnych,
  • Pomaga w walce z biegunką
  • Bierze udział w produkcji kolagenu,
  • Zmniejsza skutki wylewu lub zakrzepu,
  • Zmniejsza ryzyko zapychania się naczyń krwionośnych.
Żurawina pełna jest witamin
Żurawina pełna jest witamin123RF/PICSEL

Dzięki zawartości wielu składników odżywczych stanowi świetny wybór dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić brakujące pierwiastki w zdrowy i naturalny sposób.Zawiera:

  • Witamina C - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz utrzymanie dobrej kondycji skóry, mięśni i kości.
  • Mangan - działanie antyoksydacyjne.
  • Witamina E - działanie przeciwnowotworowe, regularnie stosowana opóźnia skutki starzenia się organizmu oraz zapobiega bezpłodności.
  • Witamina K - odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.
  • Miedź - zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
  • Fitoskładniki - zapobiegają infekcjom dróg moczowych.
  • Polifenole -zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy

Wigilijny kisiel żurawinowy idealny po obfitym posiłku

Składniki:

Przygotowanie kisielu żurawinowego zajmie dosłownie kilka chwil
Przygotowanie kisielu żurawinowego zajmie dosłownie kilka chwil123RF/PICSEL
  • 400 g świeżej żurawiny
  • ok. 1 l wody
  • cukier do smaku
  • szczypta mielonych goździków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jogurt naturalny do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, umieść na sicie, przetrzyj do miseczki. 
  2. Skórki z żurawin wrzuć do 3 szklanek wody, zagotuj, gotuj ok. 5 minut, przecedź. 
  3. Dodaj przetarte żurawiny, wymieszaj, gotuj 2 minuty. 
  4. Dopraw do smaku cukrem i goździkami.
  5. W pozostałej zimnej wodzie rozprowadź mąkę ziemniaczaną. 
  6. Zawiesinę wlej do gorącego kompotu, cały czas mieszając. 
  7. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
  8. Kisiel rozłóż do pucharków lub miseczek, schłodź go. Wstaw na kilka godzin do lodówki, udekoruj kleksem jogurtu lub bitej śmietany.

Smacznego!

Niedoceniany owoc. Żurawina ma wyjątkowe właściwościInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas