Podaj tuż po Wigilii. Pyszny deser wspomoże trawienie i odciąży wątrobę
Ten deser w naturalny i smaczny sposób rozprawi się z dyskomfortem wywołanym przejedzeniem. W wielu domach jest przygotowywany co roku na święta. Pyszny, kwaśny, orzeźwiający. Pełen witamin i składników, które odciążą wątrobę. Koniecznie spróbujcie!
Spis treści:
Idealny deser po obfitej wieczerzy
Tradycyjna kolacja wigilijna obfituje w pyszne potrawy: smażony karp, pierogi, barszcz z uszkami, groch z kapustą i wiele innych. Choć postne, wiele z nich może być ciężkostrawnych i obciążać naszą wątrobę i żołądek wywołując nieprzyjemne uczucie pełności. Niewiele osób przyrządza w Wigilię deser, chyba że mamy na myśli ciasta albo kutię. A okazuje się, że w niektórych rejonach naszego kraju przygotowuje się tradycyjny, orzeźwiający deser, który nie tylko pomaga w trawieniu i ma wiele dobroczynnych składników doskonałych dla naszego zdrowia, ale też wybornie smakuje. Kisiel żurawinowy, bo o nim mowa, wpisuje się w tradycję (żurawina to owoc kojarzący się ze świątecznym czasem) a przy okazji stanowi dobrą przeciwwagę do bardzo ciężkostrawnych, skomplikowanych w przygotowaniu potraw.
Zobacz również:
Dobroczynne działanie żurawiny
Żurawina znana jest ze swoich właściwości wspierających układ moczowy. Ale jej prozdrowotne moce są o wiele większe:
- Łagodzi objawy chorób układu moczowego,
- Wspomaga trawienie i dobroczynnie działa na wątrobę
- Zmniejsza podatność na występowanie infekcji dróg moczowych,
- Obniża poziom złego cholesterolu,
- Obniża ciśnienia krwi,
- Wspomaga prace układu krążenia i łagodzi objawy zakrzepicy
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób dziąseł,
- Zapobiega wrzodom żołądka,
- Zmniejsza ryzyko chorób serca,
- Wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego,
- Obniża poziomu cukry we krwi,
- Zmniejsza ryzyko występowania kamieni nerkowych,
- Zmniejsza sztywności naczyń krwionośnych,
- Pomaga w walce z biegunką
- Bierze udział w produkcji kolagenu,
- Zmniejsza skutki wylewu lub zakrzepu,
- Zmniejsza ryzyko zapychania się naczyń krwionośnych.
Dzięki zawartości wielu składników odżywczych stanowi świetny wybór dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić brakujące pierwiastki w zdrowy i naturalny sposób.Zawiera:
- Witamina C - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz utrzymanie dobrej kondycji skóry, mięśni i kości.
- Mangan - działanie antyoksydacyjne.
- Witamina E - działanie przeciwnowotworowe, regularnie stosowana opóźnia skutki starzenia się organizmu oraz zapobiega bezpłodności.
- Witamina K - odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.
- Miedź - zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
- Fitoskładniki - zapobiegają infekcjom dróg moczowych.
- Polifenole -zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy
Wigilijny kisiel żurawinowy idealny po obfitym posiłku
Składniki:
- 400 g świeżej żurawiny
- ok. 1 l wody
- cukier do smaku
- szczypta mielonych goździków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- jogurt naturalny do dekoracji
Przygotowanie:
- Owoce umyj, umieść na sicie, przetrzyj do miseczki.
- Skórki z żurawin wrzuć do 3 szklanek wody, zagotuj, gotuj ok. 5 minut, przecedź.
- Dodaj przetarte żurawiny, wymieszaj, gotuj 2 minuty.
- Dopraw do smaku cukrem i goździkami.
- W pozostałej zimnej wodzie rozprowadź mąkę ziemniaczaną.
- Zawiesinę wlej do gorącego kompotu, cały czas mieszając.
- Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
- Kisiel rozłóż do pucharków lub miseczek, schłodź go. Wstaw na kilka godzin do lodówki, udekoruj kleksem jogurtu lub bitej śmietany.
Smacznego!