Podaj tuż po Wigilii. Pyszny deser wspomoże trawienie i odciąży wątrobę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kisiel żurawinowy
Kisiel żurawinowy123RF/PICSEL

Idealny deser po obfitej wieczerzy

Zobacz również:

Dobroczynne działanie żurawiny

  • Łagodzi objawy chorób układu moczowego,
  • Wspomaga trawienie i dobroczynnie działa na wątrobę
  • Zmniejsza podatność na występowanie infekcji dróg moczowych,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Obniża ciśnienia krwi,
  • Wspomaga prace układu krążenia i łagodzi objawy zakrzepicy
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób dziąseł,
  • Zapobiega wrzodom żołądka,
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • Wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego,
  • Obniża poziomu cukry we krwi,
  • Zmniejsza ryzyko występowania kamieni nerkowych,
  • Zmniejsza sztywności naczyń krwionośnych,
  • Pomaga w walce z biegunką
  • Bierze udział w produkcji kolagenu,
  • Zmniejsza skutki wylewu lub zakrzepu,
  • Zmniejsza ryzyko zapychania się naczyń krwionośnych.
Żurawina pełna jest witamin
Żurawina pełna jest witamin123RF/PICSEL
  • Witamina C - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz utrzymanie dobrej kondycji skóry, mięśni i kości.
  • Mangan - działanie antyoksydacyjne.
  • Witamina E - działanie przeciwnowotworowe, regularnie stosowana opóźnia skutki starzenia się organizmu oraz zapobiega bezpłodności.
  • Witamina K - odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi.
  • Miedź - zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu
  • Fitoskładniki - zapobiegają infekcjom dróg moczowych.
  • Polifenole -zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy

Wigilijny kisiel żurawinowy idealny po obfitym posiłku

Przygotowanie kisielu żurawinowego zajmie dosłownie kilka chwil
Przygotowanie kisielu żurawinowego zajmie dosłownie kilka chwil123RF/PICSEL
  • 400 g świeżej żurawiny
  • ok. 1 l wody
  • cukier do smaku
  • szczypta mielonych goździków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jogurt naturalny do dekoracji
  1. Owoce umyj, umieść na sicie, przetrzyj do miseczki. 
  2. Skórki z żurawin wrzuć do 3 szklanek wody, zagotuj, gotuj ok. 5 minut, przecedź. 
  3. Dodaj przetarte żurawiny, wymieszaj, gotuj 2 minuty. 
  4. Dopraw do smaku cukrem i goździkami.
  5. W pozostałej zimnej wodzie rozprowadź mąkę ziemniaczaną. 
  6. Zawiesinę wlej do gorącego kompotu, cały czas mieszając. 
  7. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
  8. Kisiel rozłóż do pucharków lub miseczek, schłodź go. Wstaw na kilka godzin do lodówki, udekoruj kleksem jogurtu lub bitej śmietany.
Niedoceniany owoc. Żurawina ma wyjątkowe właściwościInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?