Napary, które zwalczą świąteczną niestrawność. Wypij, gdy pojawią się wzdęcia
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Świąteczne biesiadowanie, to dla wielu ogromna przyjemność, ale konsekwencje mogą być już mniej radosne. Po spożyciu wielu ciężkostrawnych potraw, w dodatku z kapustą, z tłuszczem, cebulą, mogą dokuczać nam niestrawność i wzdęcia. Z pomocą wówczas przychodzą naturalne napary, które pomogą uregulować pracę żołądka i jelit.
Pułapka świątecznego stołu. Te potrawy są pyszne, ale i obciążają żołądek
Święta Bożego Narodzenia to czas pełen tradycji, a jedną z najważniejszych są wigilijne potrawy. Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp w galarecie czy kutia - to tylko niektóre z dań, które królują na stołach.
Zobacz również:
- Bez niego nie ma świąt. Odciąży nerki i wątrobę, nakręci mózg do działania
- Post przerywany nie sprzyja urodzie? Nowe badanie wykazało, że spowalnia to wzrost włosów
- Co zrobić, żeby kurz nie osiadał na meblach? Sposoby, które ułatwią porządki
- Nie obciąża stawów i pomaga spalić oponkę. Wykonuj metodą 6-6-6
Choć smakują wybornie, wiele osób po świątecznej kolacji zmaga się z uczuciem ciężkości, wzdęciami czy niestrawnością. Co sprawia, że wigilijne dania bywają tak wymagające dla naszego układu trawiennego?
Główną winowajczynią niestrawności może być kapusta, która choć zdrowa, to przyczynia się do pojawienia się wzdęć. Kapusta kiszona to podstawowy składnik wielu wigilijnych potraw, takich jak bigos czy pierogi. Choć jest niezwykle zdrowa i bogata w witaminę C, błonnik oraz probiotyki, może być trudna do strawienia. Duża zawartość błonnika oraz naturalnych cukrów fermentujących w jelitach (FODMAP) sprzyja uczuciu pełności.
Suszone grzyby, używane do uszek, pierogów czy zupy grzybowej, nadają potrawom charakterystyczny smak i aromat. Niestety, grzyby są trudne do strawienia ze względu na zawartość chityny - substancji budującej ich ściany komórkowe, która jest praktycznie nierozkładalna przez nasz układ pokarmowy. Zjedzenie ich w dużych ilościach może obciążyć żołądek i powodować uczucie ciężkości.
Z kolei tradycyjny wigilijny groch z kapustą czy dodatki fasoli do kutii to kolejny "winowajca". Strączki zawierają oligosacharydy, które nie są w pełni trawione w jelicie cienkim. Przechodzą one do jelita grubego, gdzie stają się pożywką dla bakterii, co prowadzi do fermentacji i wytwarzania gazów.
Smażenie potraw, chociażby ryby, także nie pomaga żołądkowi. Tłuszcze nasycone z ciężkich, smażonych potraw spowalniają trawienie i mogą wywoływać uczucie dyskomfortu w żołądku. Dodatkowo smażenie na oleju w wysokich temperaturach może prowadzić do powstawania substancji drażniących dla układu trawiennego.
Napary, które przyniosą ulgę. Pij po świątecznej kolacji
Na wzdęcia po obfitych potrawach wigilijnych dobrze sprawdzą się napary z ziół, które wspomagają trawienie, łagodzą wzdęcia i poprawiają pracę jelit. Prym wśród naparów wiedzie niezmiennie mięta pieprzowa. działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, pomaga zmniejszyć wzdęcia i uczucie pełności.
Niegdyś nasze prababki dla dzieci stosowaly także napar z kopru włoskiego. Jednak jest on idealny także dla dorosłych po wigilijnym biesiadowaniu. Nasiona kopru redukują gazy w jelitach, wspomagają perystaltykę i mają delikatny smak.
Zaskoczeniem może być napar z imbiru. Ta bylina jest niezwykle wszechstronna - w tym przypadku wspiera trawienie, działa rozgrzewająco i łagodzi wzdęcia.
Słynny rumianek także może okazać się pomocny. Działa kojąco na przewód pokarmowy, łagodzi skurcze jelit i wspomaga trawienie.
Jeśli zaś mamy kilka ziół w domu, możemy połączyć np. miętę, koper i rumianek w jednym naparze. Należy jednak unikać picia zbyt gorących naparów, gdyż mogą one dodatkowo podrażniać żołądek. Jeśli wzdęcia są uciążliwe, warto pić taki napar bezpośrednio po posiłku lub w ciągu kilku godzin od wystąpienia objawów.