Podczas upałów jak znalazł. Taka lemoniada nawadnia i szybko gasi pragnienie
Czym w upalne dni ugasić pragnienie? Do tego celu najlepiej nadaje się lemoniada z arbuza! Jej wykonanie jest banalne, a słodki smak oraz różowy kolor napoju przykuwa oko. Lemoniada z arbuza nie tylko nawadnia, ale dostarcza cennych substancji odżywczych, które niezbędne są latem. Jak zrobić lemoniadę z arbuza? Przepis na nią jest banalny.
Lemoniada z arbuza: Przygotuj składniki
Co jest potrzebne do przygotowania lemoniady z arbuza?
- Cytryna albo limonka (dwie szt.)
- Cukier (dwie łyżki)
- Woda (półtora litra)
- Mięta
Lemoniada z arbuza: Sposób przygotowania
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wydłubać miąższ, który trzeba zblendować na gładki mus. Do dużego naczynia przełożyć owoc, dodać do niego sok z wyciśniętych cytrusów, a następnie dolać wodę. Całość teraz trzeba dokładnie wymieszać i posłodzić do smaku. Lemoniada arbuzowa jest już gotowa, wystarczy dodać tylko listki świeżej mięty.
RADA: Jeśli chcemy, lemoniadę z arbuza można schłodzić w lodówce, ale jeśli cierpimy na brak czasu, to można dodać do napoju kilka kostek lodu.
Lemoniada z arbuza: A co z pestkami?
Pestki arbuza są najczęściej wydłubywane podczas jedzenia albo wypluwane. Okazuje się, że i one zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Oczywiście, nie musimy ich wydłubywać podczas przygotowywania lemoniady, ponieważ blender powinien je dokładnie zemleć. Jeśli zaś nasze urządzenie nie podoła temu zadaniu, a pływające części pestek nas nie zachęcają, to mus arbuzowy można po prostu przelać przez sito.
Polecamy: